Читај ми!

Otkrivena spomen ploča Mini Karadžić u Beču

Na Vidovdan, najznačajniji srpski praznik, u Beču je otkrivena spomen-ploča Vilhelmini Mini Karadžić, u ulici Rasumowskygasse 22, u trećoj bečkoj Opštini.

Projekat postavljanja i otkrivanja spomen-ploče, realizovalo je Austrijsko-srpsko kulturno društvo "Vilhelmina Mina Karadžić." Spomen-ploču su otkrili dr Nebojša Rodić, ambasador Republike Srbije u Austriji i Njegovo Preosveštenstvo episkop austrijsko-švajcarski gospodin Andrej.

Prof. Svetlana Matić, predsednica Društva, istakla je da je spomen-ploča 50. po redu srpski trag u Beču, čime smo kao narod, pokazali našim domaćinima Austrijancima da imamo bogatu istoriju i kulturnu baštinu. Realizaciju ovog jedinstvenog projekta, podržali su MSP Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Zajednica srpskih klubova u Beču, stanari i vlasnik zgrade gospodin Uriah Klaus.

Primajući Zahvalnicu Drštva i knjige posvećene Mini Karadžić, koje će na molbu Svetlane Matić, autorke, pokloniti stanarima zgrade, Uriah Klaus je podvukao da je ovaj događaj važan simbol kulture, koji povezuje dva naroda i da mu je velika čast što će spomen-ploča Mini Karadžić, austrijsko-srpskoj književnici i slikarki, krasiti zidove zgrade, koja ima bogatu istorijsku priču.

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej, zahvalio se ASKD "Vilhelmina Mina Karadžić" i predsednici Društva na ovom velikom poduhvatu i naglasio da je Beč, postavljanjem spomen-ploče, postao još atraktivnije grad.

Dr Nebojša Rodić, ambasador Republike Srbije u Beču, u svom obraćanju, podsetio je prisutne o zaslugama Mine Karadžić, na polju prevođenja srpskih narodnih pesama i u oblasti slikarstva i naglasio da će trenutak otkrivanja spomen-ploče postati istorija.

Predstavnica treće bečke Opštine, gospođa Aleksandra Psihos, naglasila je značaj ovog spomen obeležja za Opštinu i zahvalila se organizatorima na pozivu. Muzički deo programa, ulepšala je zvucima violine, Katarina Milisavljević, potomkinja Alekse Vukomanovića, supruga Mine Karadžić, briljantnim izvođenjem himni Austrije i Srbije i kompozicije "Na lepom plavom Dunavu."

Među prisutnima su, između ostalih, bili i: mr Mladen Filipović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Austriji, Zoran Ilić, predstavnik vladajuće partije u Austriji iz 22. bečke Opštine, prof. Jovica Đorđević sa suprugom, mr Boris Drinić, advokat, Milun i Nada Nikolić, familija Nikolajević i druge značajne ličnosti iz sveta kulture i biznisa.

Nakon završetka oficijelnog dela programa, učesnici skupa položili su cveće na spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću, uz zajedničko fotografisanje i osveženje u obližnjem bečkom restoranu.

петак, 31. март 2023.
14° C

Коментари

Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно
PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета