Читај ми!

Knjigoljupci iz dijaspore, regiona i matice zajedno za Dan slovenske pismenosti

U organizaciji Kulturnog centra "Čukarica" iz Beograda, a uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, ljubav prema čitanju najvrednijih dela srpske kulturne baštine pokazali su učenici dopunske nastave na srpskom jeziku u inostranstvu učešćem u manifestaciji "Čitalačka značka".

„Knjigoljupci" dopunskih škola širom Evrope čitali su i predstavili dela srpskih pisaca u slici i reči. Na adresu Kulturnog centra „Čukarica" poslato je 150 čitalačkih dnevnika iz Francuske, Italije, Slovenije, Nemačke, Švajcarske, Velike Britanije, Grčke, Norveške i Danske.

Radost zajedništva i lepotu čitalačke reči prikazali su, u povodu Dana slovenske pismenosti, mali predstavnici iz svih zemalja učesnica. Kulturni centar „Čukarica" organizovao je 24. maja razgovor učenika preko Zum aplikacije sa književnim kritičarem, višim savetnikom Biblioteke grada Beograda, Violetom Đorđević i dečjim piscem, Biljanom Marković Jevtić. Pozdravnu reč uputila je Milena Mitrović, urednik u Kulturnom centru „Čukarica" i autor projekta „Moje nasleđe", čiji je deo i manifestacija „Čitalačka značka".

U dvočasovnom druženju, uz recitovanje odabranih stihova omiljenih dečjih pisaca i izvođenje malih muzičkih interpretacija, učenici su pokazali svoje talente i ljubav prema čitanju dela srpskih pisaca. Vršnjaci iz Srbije su predstavili omiljene knjige i preporučili ih drugarima u dijaspori i regionu.

Kulturnom događaju prisustvovalo je preko 50 učesnika - učenici osnovnih škola iz beogradske opštine Čukarica, učenici srpskih dopunskih širom Evrope, nastavnici, bibliotekari i koordinatori dopunske nastave na srpskom jeziku.

Svi dnevnici poneće „čitalačku značku", a onlajn izložba kolekcije radova biće dostupna na Fejsbuk stranici Kulturnog centra „Čukarica" i na školskim medijima dopunskih škola.

петак, 31. март 2023.
14° C

Коментари

Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно
PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета