Naši mali stvaraoci pišu i slikaju srcem

Iako je ova školska godina potpuno drugačija od svih drugih, prilagođavajući se radu u novim uslovima, tim nastavnika koji realizuje nastavu u pokrajini Baden-Virtemberg i ove školske godine organizovao je uz saglasnost i podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije veliki broj vannastavnih aktivnosti, u okviru kojih je motivisao učenike da iskazuju svoje kreativne potencijale i da sa svojim radovima učestvuju na različitim dečjim literarnim konkursima na kojima imaju pravo učešća i deca iz dijaspore.

Dug je put od ideje do realizacije, od prvog poteza olovke, preko učešća na konkursu i na kraju nagrade. Put mašte i kreativnosti kojim deca prolaze tokom stvaranja svojih radova, takođe je i put obrazovanja, na kojem deca uče i stiču nova saznanja i zato je i to važan segment obrazovno-vaspitnog procesa na srpskom jeziku u inostranstvu.

Nesebičan trud učenika i mnogobrojna učešća na konkursima urodili su plodom i odličnim rezultatima koji su postignuti tokom prvog polugodišta školske 2020/2021. godine. U želji da se svim učenicima srpske dopunske škole u pokrajini Baden-Virtemberg, koji su učestvovali na konkursima, oda zahvalnost za uloženi trud, nastao je i zbornik dečjih konkursnih radova. U njemu su dečji radovi pisani i crtani bojama ljubavi prema svojoj otadžbini, tradiciji i kulturi. U njemu su najlepši stihovi pretočeni na papir i najlepši crteži inspirisani ljubavlju prema svojoj zemlji Srbiji.

Reči hvale za Zbornik nisu izostale od roditelja učenika, koji su prepoznali važnost učešća dece u vannastavnim aktivnostima. Majka Nikoline Dugić, Biljana Dugić, istakla je: „Moja ćerka i ja smo se jako iznenadile i obradovale kad smo videle Zbornik, koji podseća na novine koje pokazuju sav rad i trud naše dece u celom Baden-Virtembergu.

Lepo je videti kako se deca u dijaspori trude i vole Srbiju i srpski jezik. U tuđoj zemlji u kojoj su rođeni imati spoj sa svojom domovinom i svojim precima je jako važno. Trud, upornost i rad naših učiteljica je velika podrška za našu decu. Mi se radujemo drugoj polovini godine i svim novim projektima naše divne i pametne dece."

Nela Kolarčik, roditelj učenika iz Ajslingena izjavila je:

„Zbornik dečjih radova mi se veoma dopao. Toliko divnih crteža i lepih pesama naših mališana svoje mesto su našli u jedinstvenom Zborniku. Zaista sam oduševljena koliko se deca trude da sačuvaju svoje korene i neguju srpski jezik, iako su daleko od otadžbine. Kao roditelj troje dece mogu istaći da sam ponosna mama ali ne samo na svoju decu, već i na sve učenike koji se trude i uče maternji jezik."

Maksimova majka, Mirjana Lazić iz Zingena veoma se obradovala Zborniku:

„Zbornik je divan. Zaista je fascinantno kako je u njemu objedinjena naša prošlost, sadašnjost i budućnost, a sve to viđeno očima deteta."

Učenica Kristina Bresnopoljac iz Štutgarta objasnila je kako je nastao njen rad, koji je našao svoje značajno mesto u Zborniku:

„Razlog zbog kojeg sam odlučila da naslikam ikonu Svetog Save jeste moja ljubav prema slikanju i umetnosti. Imamo puno ikona u kući, a svaka me na drugačiji način fascinira, pa mi je učešće na konkursu bilo neka vrsta izazova, kao i prilika za novo iskustvo. Sveti Sava je zaštitnik naših škola. Kao prvi prosvetitelj pomogao nam je da budemo otvoreni za sve što nam svet nudi. Zahvaljujući njemu, danas smo svi mudriji i obrazovaniji. Zato mi je bila velika čast da naslikam ovaj rad i na taj način izrazim zahvalnost za sve što nam je Sveti Sava pružio."

A Maksim Lazić, đak prvak srpske dopunske škole, zaključuje: „Jako mi se sviđa zbornik i svi su radovi lepi."

Posle ovog zaključka, nije bitno ko će da dobije nagradu. Jer, nagradu, kroz stvoreno delo pisano dečjim rečnikom i oslikano malenim dečjim rukama, na kraju dobijemo svi. A to i jeste najveća nagrada.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво