Gujon: U septembru se otvaraju srpske škole u Rusiji

Dopunske škole srpskog jezika, koje će pohađati srpska deca koja žive u Rusiji, trebalo bi da počnu sa radom od septembra u tri ruska grada - Moskvi, Sankt Peterburgu i Sočiju, rekao je danas Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Gujon, koji je sa delegacijom Ministarstva spoljnih poslova u šestodnevnoj poseti Rusiji, rekao je za Sputnjik da su takve škole u Rusiji postojale do pre dve decenije, a sada se ponovo pojavila potreba za tim.

"Bez jezika nema identiteta i identitet se gubi zbog neznanja jezika. Te veze su veoma bitne i to ne samo zbog porodice. Videli smo u nekim zemljama da neka deca ne znaju srpski jezik i ne mogu da razgovaraju sa bakom i dedom. To je zaista tužno. Ako posmatramo na duge staze, onda se gubi i ta veza i nit sa Srbijom. Kada je jezik tu - onda je i identitet tu, onda postoji i želja za obilaskom Srbije, a ponekad i za povratkom u Srbiju", izjavio je Gujon.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio otvaranje srpske škole u Moskvi u oktobru 2018. godine, kako bi deca srpskih državljana koji žive u ruskoj prestonici mogla da govore na maternjem jeziku.

субота, 09. децембар 2023.
6° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу