Читај ми!

Nastavak obeležavanja 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Amerike u Domu Jevrema Grujića

Uoči obeležavanja dana studenata, danas, 2. aprila 2021. godine, u Domu Jevrema Grujića organizovana je studentska radionica "Moj pogled na 140 godina srpsko-američkih diplomatskih odnosa". Radionici su prisustvovali studenti Univrziteta u Beogradu, odseka za američke studije, ali i umentosti, pravnih nauka, elektrotehnike čiji će radovi o Malvini Hofner, Tesli i Pupinu, biti uvršteni u jubilarnu knjigu i naučni zbornik radova "Srbi i Amerikanci - 140 godina kasnije", a koja će biti promovisana 29. maja 2021. godine na Dan srpske diplomatije uz prigodnu izložbu.

Događaj je organizovan kao nastavak aktivnosti na obeležavanju jubileja koje su započete 1. februara, matineom, potom naučnom Konferencijom 25. februara u konsultaciji sa koordinatorom Udruženja znamenitih srpskih diplomatskih porodica, ambasadorkom dr Ljiljanom Nikšić, i potomcima Nikole Tesle, Lazarom Kosanovićem, Mihajla Pupina Justinom Pupin, zatim potomcima vojvode Stepe i Milunke Savić.

Studenti su imali prilike da čuju od potomaka diplomatske porodice Grujić interesantne detalje prijateljstva supruge dr Slavka Grujića, Mejbl Danlop sa Vudrou Vilsonom, 28. predsednikom SAD, kao i o detaljima odrastanja Mejbl i Tedi Ruzvelta, potonjeg predsednika SAD, koji se, takođe, u istoriju bilateralnih odnosa upisao zlatnim slovima kao veliki prijatelj srpskog naroda.

Studenti su se upoznali sa brojnim diplomatskim artefaktima, portretima, dokumentima i fotografijama. Takođe, ukazano je da se najveći deo arhive čuva na Prinston Univerzitetu, što je doprinelo očuvanju vrednih dokumenata i zbirki istorijske građe od istorijskog značaja za srpsko-američke bilateralne odnose.

Slavko Grujić, ambasador kraljevine Jugoslavije u Vašingtonu i njegova supruga Mejbl Grujić, velikan humanitarnog delovanja za interes srpskog naroda, najveći deo svog života posvetili su afirmaciji Srbije u inostranstvu, posebno u Americi.

Dom Jevrema Grujića, kao privatni Muzej diplomatije i zadužbina izuzetno značajne diplomatske porodice, neguje sećanje na svoje pretke sa ciljem da se mladi upoznaju sa istorijskim vezama Srbije i Amerike, čemu je studentska radionica u mnogome doprinela.

Ovo je bio treći u nizu događaja u Domu Jevrema Grujića povodom obeležavanja 140 godina srpsko-američkih odnosa. Sledeća tri najavljena su za:

- 29. maj, Dan srpske diplomatije, kada će biti predstavljena jubilarna knjiga u prisustvu potomaka Pupina i Tesle,

- 28. jul, Dan kada će se, obeležiti Dan kad se vijorila srpska zastava na Beloj kući i kada se očekuje dolazak čuvene srpske pijanistkinje Marine Arsenijević,

- Završno druženje predviđeno je za 14. oktobar, kada će biti obeleženo istorijsko potpisivanje sporazuma Čedomilja Mijatovića i Judžina Skajlera u prisustvu potomaka znamenite diplomatske porodice Mijatović.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво