Читај ми!

Konferencija o Jasenovcu onlajn

Savez srpskih udruženja u Norveškoj, uz podršku Ambasade Republike Srbije u Oslu, 5. februara organizuje konferenciju o Jasenovcu putem interneta, na kojoj će učestvovati autor knjige "Jasenovac - Aušvic Balkana", profesor Gideon Grajf, norveški istoričar Knut Flovik Toresen i litvanska pozorišna rediteljka Karina Češuiko.

Cilj konferencije o Jasenovcu jeste da neguje svest čovečanstva o potrebi suprotstavljanja svakoj rasnoj, religijskoj i ideološkoj isključivosti i povredi ljudskih prava.

Poznavanje istorije je neophodno za napredak i da se ovakvi zločini nikada više ne ponove. Savez srpskih udruženja u Norveškoj poziva sve zainteresovane da podrže ovu inicijativu i isprate konferenciju u znak sećanja na žrtve genocida u Jasenovcu.

Međunarodni dan sećanja na holokaust obeležava se 27. januara, u znak sećanja na datum kada je 1945. sovjetska Crvena armija oslobodila nacistički koncentracioni logor Aušvic (najzloglasniji logor smrti u porobljenoj Evropi). Odluku da se 27. januara obeležava Međunarodni dan sećanja na holokaust, donela je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1. novembra 2005. godine.

Kao znak podrške, Savez srpskih udruženja u Norveškoj, podsetiće na stradanje više od 700 000 ljudi pobijenih u Jasenovcu, uglavnom Srba, Jevreja, Roma i protivnika ustaškog režima.

Možete se pridružiti na adresi: https://www.youtube.com/watch?v=UC5nrm5w3kA&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0H5NcjYNzA2lzBFYWnlfe9tQSFMNz5_pZI0J2MTD1uyf5Rzjshixqmue4lfe9tQSFMNz5_pZI0J2MTD1uyf5Rzjshixqmue4 

 

субота, 09. децембар 2023.
6° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу