Читај ми!

Srpska televizija u Čikagu obeležava 20 godina rada

Glavni urednik i direktor te TV Tamara Vesna poručila je da je televizija počela s radom kada nije postojao Youtube, Fejsbuk, niti digitalni format slike i da je bilo potrebno mnogo truda svih zaposlenih u tom mediju kako bi se "srpski glas čuo širom Amerike".

Pre 20 godina su se u Čikagu, na TV kanalu 34, začule reči na srpskom jeziku, a na ekranu se pojavila uvodna špica TV programa Srpske Televizije sa kadrovima Čikaga, Beograda i Srbije.

Bila je to prva emisija "Serb View" koju je moglo pratiti više miliona ljudi, a koja se emitovala preko kablovske mreže u tri američke države - Ilinoisu, Indijani i Viskansinu.

Druga epizoda "Serb View" emitovana je uživo preko interneta u lajv strim modu, što je u vrijeme dial up interneta bilo nevjerovatno otkrice i dostignuće, međutim, od live stream se ubrzo odustalo jer su tadašnje programe preko interneta mogli pratiti samo korisnici najnovijih računara i ISDN interneta.

Ostaće zabeleženo da u vreme kada ni jedan program svetskih TV stanica poput BBC, NBS, CNN, FOX nije bio na internetu, smartfon nije postojao, a tek po neki američki radio je strimovao delimično svoj program, prvi lajv strim TV program bio je iz studija Srpske Televizije i na srpskom jeziku, navedeno je u saopštenju te TV.

"Presrećna sam i ponosna što je jedan takav projekat ostao istrajan 20 godina, a i još traje. Televizija je jedan zanimljiv, ali zahtevan posao koji traži rad i posvećenost u svakom trenutku", kazala je Vesna.

Pored TV kanala, taj mediji danas ima i portal Srpskatelevizija.com koji, takođe, prati razna kulturna dešavanja u Americi i Srbiji mnogo godina unazad, a koji, kako je napomenula Vesna, bez pomoći saradnika iz Srbije teško da bi opstao.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије