Читај ми!

Film o Marini Abramović premijerno onlajn 5. decembra

Dokumentarni film „Povratak kući - Marina Abramović i njena deca“ Borisa Miljkovića biće premijerno prikazan 5. decembra u Online bioskopu MOJ OFF, na adresi mojoff.net, javila je distributerska kuća iz Beograda MegaCom film.

Neobične okolnosti Marininog povratka Beogradu nakon četiri decenije, njena putujuća retrospektivna izložba "Čistač" sa finalnim odredištem u prestonici, poslužile su kao povod i inspiracija za nastanak filma reditelja i scenariste Miljkovića.

Svetska premijera ovog filma održana je na ovogodišnjem 26. Sarajevo filmskom festivalu, da bi nastavio svoj put dalje po svetskim filmskim smotrama - Jihlav u Češkoj, Mostra de Valencia u Španiji, Sao Paulo Mostre u Brazilu i festivala u Varšavi, Poljska.

Nakon skoro 40 godina odsustva Marina Abramović se vraća u grad gde je rođena i odrasla, mesto koje je napustila ili kao da je iz njega još tada pobegla.

Njen kompleksan život i rad često su bili istaknute teme u gotovo svim medijima tokom protekle decenije, a tokom svog povratka Beogradu, kontraverzna umetnica sa sobom donosi i čitav kamion prepun osećanja, uspomena i gorčine.

Autor Miljković je pratio poslednje odredište retrospektivne izložbe "Čistač" čime je ujedno prikazao različite faze, životne i umetničke izazove Abramović, kao i njenu orijentaciju ka saradnji sa generacijama mladih umetnika kroz koncept re-perfomansa.

"Ovo je ambulantni film koji prati emociju junakinje, neposredno, sa malim komentarima, saučestvujući sa njenim osećanjima, kako to biva kada pratite život istinski velikih umetnika", kaže reditelj.

"Mi ne pokušavamo da otkrijemo, tumačimo ili osvetlimo, upravo smo mi ti koje ona tumači, otkriva ili prosvetljuje, ovo bi trebalo da bude skica o njoj i nama, o Marini i njenoj deci," istakao je Miljković.

„Povratak kući - Marini Abramović i njena deca" je intimna priča o sumiranju života jedne od najznačajnijih ličnosti savremene umetnosti, koji opisuje dileme što su je okupirale tokom mladosti u Beogradu, ljubavnim izborima i konačno posebnoj vrsti umetničke usamljenosti.

Film je realizovala firma "Akcija produkcija" (producent Jovana Karaulić) u saradnji sa kompanijom "LLC Abramovic".

Autorsku ekipu čine još: direktor fotografije - Andreja Leko, montaža - Nikola Purić, kompozitor i dizajner zvuka - Petar Antonović.

петак, 31. март 2023.
14° C

Коментари

Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно
PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета