Читај ми!

Zlatni trezor violinske muzike

Duško Jovanović je rodom iz Loznice, a više od četvrt veka živi u Berlinu. Po obrazovanju je stomatolog, ali mu je muzika sudbina. U početku, Duško je svirao za našu dijasporu, ali sada sve više Nemaca želi da ga čuje. Duško Jovanović, violinista iz Berlina, aktuelni je dobitnik "Zlatne značke" Kulturno prosvetne zajednice Srbije.

Duška Jovanovića, koji je već tridesetak godina "alfa i omega" kulturno-zabavnog života berlinske i nemačke dijaspore, dobitnika "Zlatne značke" Kulturno-prosvetne zajednice Srbije (za trajan doprinos kulturi Srbije) zamolili smo za komentar nakon dodeljivanja ovog prestižnog odličja u beogradskom Narodnom pozorištu:

"Osećaj je predivan. Presrećan sam da je neko i u Srbiji prepoznao moj doprinos umetničkom životu naše dijaspore u Berlinu, a i u Nemačkoj. Ova nagrada i usrećuje i obavezuje...", kaže Jovanović.

Obavezuje - na šta?

"Obavezuje na nova i još istrajnija pregalaštva. Pored objavljenog ce de-a u PGP RTS-u pod imenom "Povratak ognjištu", gde sam nadahnut violinskom muzikom velikog Carevca, pripremam i novi DVD sa muzikom inspirisanom Žarkom Milanovićem, a planiram da sakupim i obradim sevdalinke i sličnu muziku u tzv. "bosanski lonac", a razmišljam i o najlepšim kosovsko-metohijskim violinskim arijama - na jednom mestu, tj. na jednom DVD-u itd."

Ne kaže slučajno prof. Nikola Rackov da niko ne može da odsvira muziku velikog Carevca sa njegovom patinom i lepotom kao Vi, koji radite na svojevrsnom trezoru najlepše violinske muzike...

"I koju godinama skupljam i izvodim da bih je sačuvao od zaborava. Ovakve nagrade su veliki podstrek i obavezuju na ozbiljna dela", izjavio nam je dr Jovanović, koji je svoje osnovno zanimanje - zubarstvo definitivno zamenio za umetnost i muziku, koja je zapravo - njegov život.

I ljubav, kojoj nema ljubavi ravne... već decenijama... stvarajući pravi zlatni trezor violinske muzike i lepote...

среда, 04. октобар 2023.
18° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"