Milija Belić na izložbi "Convergences" u Parizu

Srpski multimedijalni umetnik Milija Belić učestvovaće na međunarodnoj izložbi „Convergences"" u Centru Christiane Peugeot u Parizu od 06. do 19. oktobra 2020.

Izložba okuplja umetnike različitih nacionalnosti iz dve umetničke grupe orijentisane ka geometrijskoj apstrakciji, ACI (Art Construit International) i MADI (Movimento MADI Internazionale Italia).

Grupa ACI, u kojoj su, pored Belića, umetnici iz Francuske, Mađarske, Španije, Poljske, Jermenije, Japana, Venecuele i Ekvadora, osnovana je u Parizu 2001. godine sa namerom da nastavi tekovine pokreta kao što su ruski konstruktivizam (Tatlin, Maljevič, Rodčenko, Lisicki), holandski neoplasticizam (Mondrijan, Van Doesburg, Rihter), nemački Bauhaus (Gropius, Kandinski, Albers, Iten) ili umetnika iz Švajcarske (Bil, Lhos), Francuske (Delone, Herbin, Gorin, Vazareli, Nemur, Morele, Cruz Diez, Soto, Molnar, Le Parc), Latinske Amerike (Tores-Garsia). Kada umetnički izraz postane internacionalan, i tokom ovako dugog perioda, jer je Konstruktivna umetnost danas aktuelnija nego ikad, onda više nije pitanje pokreta već stila koji vodi ka totalnoj umetnosti obuhvatajući slikarstvo, skulpturu, arhitekturu, dizajn, kao i urbano planiranje i životnu sredinu, kaže se u proglasu ove grupe.

Pokret MADI (od DIalectic MAterialism) osnovan je u Buenos Airesu 1946. godine, usred peronističkog perioda, sa željom da se promeni tradicionalna koncepcija slikarstva, kako spajanjem različitih bojenih površina, udubljenih ili konveksnih poligonalnih struktura, tako i uklanjanjem okvira, koji je vekovima zatvarao sliku. MADI je napravio prelaz između konstruisane umetnosti dvadesetih i minimalne umetnosti, američkog „oblikovanog platna". MADI je u Italiju stigao zahvaljujući Salvadoru Presta, a 2003. godine osnovano je udruženje ARTE MADI ITALIA - Movimento Internazional, sa sedištem u Napulju, čiji umetnici će biti predstavljeni u Parizu.

Milija Belić, koji već decenijama gradi uspešnu međunarodnu karijeru kao umetnik, ali i kao teoretičar umetnosti i autor mnogobrojnih umetničkih (kustoskih) projekata u zemlji i inostranstvu, biće zastupljen na izložbi najnovijim radovima iz serije DECONSTRUCT.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво