Radovi pri kraju, prostorije za okupljanje Srba u Beču u novom sjaju

U Zajednici srpskih klubova u Beču, radovi na renoviranju prostorija privode se kraju. Novi sjaj i raspored prostorija koje stoje na raspolaganju svim članovima, oslikava želju novog rukovodstva da se svako ko dođe, u njima oseća bolje. Nakon dugog niza godina, na ulazu u zgradu, u ulici Gudrunstrasse 133b, u desetom bečkom okrugu, stoji reklama Zajednice i upućuje svakog znatiželjnog prolaznika da zastane i informiše se o aktivnostima ove krovne organizacije srpskih udruženja u Beču, koja priprema bogat jesenji kulturno-umetnički program.

Tim povodom, u poseti Zajednici bila je Desa Burazor Aslanidu, predsednica SKPD „Prosvjeta" iz Štutgarta, poznati romanopisac i veliki humanista. Informisala je prisutne o aktivnostima ovog značajnog Društva, koje radi na očuvanju srpskog jezika i kulture u Nemačkoj i uskoro obeležava godinu dana svoga postojanja.

Luka Marković, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču informisao je Desu Burazor o dosadašnjim dugogodišnjim aktivnostima Zajednice, u čijem su članstvu 20 aktivnih klubova i udruženja. Rekao je da je ove godine Zajednica srpskih klubova proslavila 45 godina postojanja i rada i pokazao monografiju koja je objavljena tim povodom. Govorio je i o predstojećem Balkanskom festivalu, koji Zajednica organizuje zajedno sa udruženjem „Dunav" i rukovodstvom desete bečke opštine 25. i 26. septembra 2020. godine.

Na sastanku su prisustvovali i Bora Kapetanović, koreograf i predsednik udruženja „Dunav", Radmila Maksimović, predsednica KUD „Branko Radičević" i prof. Svetlana Matić, predsednica ASKD „Vilhelmina Mina Karadžić".

Desa Burazor Aslanidu je poklonila svoju knjigu „Noć iza Berlinskog zida" novoosnovanoj biblioteci „Mina Karadžić", koja će biti smeštena u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču.

Na ovom sastanku, razmortrene su mogućnosti buduće saradnje i rad na zajedničkim aktivnostima i budućim projektima, a sve u cilju očuvanja srpskog jezika i nacionalnog i kulturnog identiteta Srba u rasejanju.

петак, 31. март 2023.
14° C

Коментари

Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно
PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета