Predrag Filipović: Borićemo se za svaki glas

Predrag Filipović, ugledni američki advokat sa kancelarijama u Filadelfiji i Njujorku, glavni je predstavnik (prezident member) kampanje republikanaca za Pensilvaniju, u ime organizacije Američki Srbi za Trampa (American Serbs for Trump), koja je od pre nekoliko dana zvaničnog deo izbornog tima predsednika SAD.

Rođeni Beograđanin, veslač Crvene zvezde i juniorski repezentativac, tim sportom je nastavio da se bavi i na Drexel Univerzitetu u Filadelfiji, gde diplomira na odseku za finansije 2001. godine. Od 2003. radi kao finansijski inspektor države Pensilvanije u Penzionom fondu. 2007. upisuje Law School u Delawer-u, koji završava 2011. i polaže pravosudni ispit za dve države, Pensilvaniju i Nju Džerzi, gde se već 10 godina bavi advokaturom.

Sa ponosom ističe  da su o mnogim njegovim sudskim slučajevima objavljena mišljenja i presedani. Viši federalni apelacioni sud ga u dva navrata poziva da iznese usmene argumente i oba puta, jednoglasnim odlukama, odlučuju da oni postanu deo zvanične sudske video arhive, što je veoma retko.

 Ono što javnost zna o Vama je da se bavite (veoma uspešno) advokaturom, i to u Filadelfiji, Nju Džerziju i Njujorku, ali ne zna otkud i otkad Vi u politici. Kako je došlo do toga da budete glavni predstavnik kampanje republikanaca za Pensilvaniju, u ime organizacije Američki Srbi za Trampa (Serbian Americans for Trump)?

 Mi Srbi smo samo jedna od grupa koja se na taj način organizovala, mogu pomenuti i German Americans for Trump, Italians for Trump, Firefighters for Trump, Polish Americans for Trump, Medical Professionals for Trump, Truckers for Trump. 

Sa tim u vezi, moja uloga (State Captain for Pennsylvania), jeste vezana za ove izbore i samim tim za politiku, ali nije sama po sebi političke, nego čisto informativne prirode. Svima je poznato da u Americi, demokrate drže većinu medija, ne samo radio i televiziju, već i društvene mreže, i da je medijski rat veoma "prljav".

Meni je cilj samo širenje istine, mnogo istina, otrovanih istina, unakaženih istina, te rušenje predrasuda, nemetnutih od strane mejn strim medija.

Kao advokat, imam prednost domaćeg terena, jer sam kvalifikovan da objasnim vrednost informacija, kao i da lakše razbijem dezinformacije. Mi smatramo da što više glasača zna te istine, poželeće da gospodinu Trampu daju poverenje za još jedan mandat.

 2016. veliki deo Srba u Americi spontano je glasao za Trampa, ove godine su se ujedinili sa istim ciljem. Na koji način mislite da delujete i motivišete glasače?

Samo širenjem informacija, i da te informacije dolaze sa priznate platforme stručnjaka kao što je ova organizacija, a ne da se svodi na prepucavanja na društvenim mrežama.

 Kako vidite trenutni odnos snaga Tramp-Bajden i da li je ova situacija sa epidemijom koronavirusa pomogla ili odmogla Trampu?

Nisam siguran da je situacija sa epidemijom pomogla Trumpu, jer se nekako pojavila u SAD skoro istog dana kada je propao pukušaj demokrata za njegov "impičment" u Kongresu. Epidemija ima mnogo loših posledica, ali ovako gledano, ne ide ni na ruku "levice" u očajničkom pokušaju da urade sve da Trump ne ostane na drugom mandatu. Poslednji od tih je da se prvi put u istoriji glasa poštom, što je nečuveno.

 Kakav je u SAD generalno odnos prema predsedničkim izborima i mogu li Srbi, odnosno Amerikanci srpskog porekla, kojih ima oko milion u SAD, biti važan faktor na ovim predsedničkim izborima?

Veoma je napeto. Vade se svi aduti. Bitka je za svaki glas, a srpska dijaspora u Americi, i nama naklonjena grčka dijaspora je više nego bitan faktor. Pazi se i na mnogo manje grupe glasača, a na nas pogotovu. Možda Hilari Klinton nije dovoljno posvetila pažnje našim glasačima, pa je to platila 2016. godine, kada su države, u kojima se zna da ima dosta naših ljudi, dale glas Trampu.

 Da li sebe i ubuduće vidite u politici?

Ne. Bitku za pravdu mogu da nastavim u sudnicama, za šta sam se školovao. Ovo što sada radim je da bi se očuvale te sudnice, kao i osnovne tvorevine ljudske civilizacije - sloboda i demokratija.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво