Svetski slavne ličnosti u Cepter svetu

Čuveni francuski književnik Patrik Beson napisao knjigu o najuspešnijim Srbima u dijaspori. Reč je o pripadnicima svetske elite koji su poslovali, sarađivali ili družili se i slavili sa srpskom porodicom Filipa i Madlene Cepter iz Monaka.

Filip i Madlena Cepter su najuspešniji srpski poslovni par u svetu. Nalaze se na čelu kompanije „Zepter internacional" koja zapošljava oko 250.000 ljudi u 45 država sveta. Kao uspešni poslovni ljudi, mecene i milijarderi deo su svetske elite. O tome svedoči i knjiga „Slavni u Cepter svetu", koju je napisao čuveni francuski književnik Patrik Beson.

Ovaj pisac, kolumnista najtiražnijih francuskih časopisa "Figaro magazin" i "Paris Match", rođen je 1956. godine u Parizu. Napisao je oko četrdeset dela u skoro svim književnim žanrovima. Za roman "Dara" dobio je Veliku nagradu Francuske akademije /1985/, a za roman "Brabanovi" nagrade Renodo i Pupulist /1995/. Besonova dela su prevođena na sve svetske jezike, a u prevodu na srpski jezik objavljeni su "Bogatašica", "Krik protiv klevetnika Srbije", "Beograd City", "Srđan, Miloš i Milena i Julije i Isak" i druga. Sva njegova dela izuzetno dobro su primljena u našoj kulturnoj javnosti.

"Ova monografija je impozantna galerija 250 likova, portreta svetski poznatih ličnosti, kakve je kulturolog Edragrd Moren, svojevremeno tako lucidno nazvao - Olimpijcima. Ono što je u knjizi osobeno je snažan autorski pečat francuskog pisca Patrika Besona. Tekstovi sa elementima poetskog i humornog, ironijskog i filozofskog. Ne moramo se uvek složiti, ni bezrezervno prihvatiti, ali nas u svakom tekstu autor podstiče na razmišljanje, koliko i kakvo je duhovno, kreativno, podsticajno bogatstvo ljudskog elementa sadržano u monografiji "Slavni u Zepter svetu", kaže Madlena Cepter, urednik i izdavač ove značajne knjige, ujedno i nezvanično prva dama evropske kulture.

Reč je o pripadnicima svetske elite koji su poslovali, sarađivali ili družili se i slavili sa srpskom porodicom Cepter. Njihova kompanija, koja posluje duže od tri decenije, pokrenuta je sa genijalnom vizijom o proizvodnji ekološkog posuđa u Lincu, dostigla je nivo svetskog brenda, koji je privlačio ličnosti sa poštovanjem prema vlasnicima Filipu Cepteru (Milanu Jankoviću) i Madleni (Horvat) Cepter.

„Odabrane su 250 ličnosti iz našeg poslovnog sveta, od kojih je svaka drugačija, posebna, obdarena brojnim talentima, bile su sa nama iz uz nas", govori nam Madlena Cepter, "jer, tako retko samo jedan dar ide sam: od pape Vojtile i Henrija Kisindžera, preko Rike Zarai i Omara Šarifa, do Abdreja Končalovskog i Kenza Takade, princa Alberta Drugog od Monaka, ser Ričarda Bransona i Ronadla Harvuda. A svaka od tih 250 ličnosti je čitav univerzum."

Autor ove monografije svetkog uspeha srpskih biznismena i mecena u kulturi i sportu Filipa i Madlene Cepter, svrstao je svetske ličnosti u 12 poglavlja: poslovni ljudi, sportisti, modeli, umetnici, glumci, gastronomi, pisci, naučnici, muzičari, plesači, monarsi, političari i sveštena lica.

„Među njima, između ostalih su biznismeni ser Džon Rupert, Džon Kazablankas, ser Majkl Smerfit, sportisti Muhamed Ali, Sergej Bubka, Dino Menegin, Aranča Sančez, Miroslav Cerar, Alberto Tomba, Luka Modrič, manekenke Iman, Kerol Alt, umetnici Renato Balestra, Džon Mordler, Kenzo Takada, Lakan Smit, glumci Ričard Čembrlen, Ivana Tramp, Rodžer Mur, Omar Šarif, Ornela Muti i gastronomi Alen Dikas, Johan Lafer, Kristijan di Bari", nabraja Patrik Berson i dodaje da su tu i Peter Handke, Dominik Bona, Džon Banvil, dr Umberto Veroneze, dr Majkl Meknamara, Lučano Pavaroti, Ala Pugačova, Elena Segara, princeza Silivija de Savoja Aosta, princeza Maša Magalof, grof Gaudenc Trap, Milan Kučan, Jurij Luškov, Franc Vranicki, Vaclav Klaus, papa Jovan Pavle, patrijarh Aleksije, patrijarh Irinej i mitorpolit Damaskinos iz Grčke".

Beson piše da je svetski bokserski šampion Muhamed Ali zamišljeno posmatrao kod svojih srpskih prijatelja Cepterov katalog i divio mu se.

„Ali se mnogo godina sretao sa Filipom i Madelnom. Cenio je njihove iskorake u svet zdrave ishrane. Bio je sa njima u Južnoj Karolini, Njujorku, Rimu, išli su zajedno na još mnoga mesta i uživali u druženju, koje je bilo odraz uzajamnog poštovanja".

Košarkaški div Dino Menegin i kasnije predsednik Košarkaškog saveza Italije bio je prijatelj Filipa Ceptera, koji mu se divio, jer je „konačno našao muškarca višeg od sebe".

U Parizu 2004. godine, na dodeli Evropske književne nagrade „Madlena Cepter", sreli su se književnik Peter Handke i vlasnici kompanije „Cepter intrenacional". Tom prilikom Handke je dobio Cepterovu nagradu, da bi 16 godina kasnije postao nobelovac. Pisac monografije Patrik Beson ga prepoznaje kao velikog srpskog prijatelja.

„Nikad nema nijedne greške u tekstovima Petera Handkea: svaka reč u njima je potrebna. Razmišljanja i opisi stoje na dobrom mestu. U njegovoj glavi proridno je sve sređeno. Sve što piše čini bez trunke laži. Prema tom čoveku gajim neobično divljenje", kaže Beson.

Beleži da je princ Albert od Monaka neprestano podržavao Cepterove, da je papa Vojtila primio na dar Cepterovo posuđe, da je prota Radovan Bigović krstio 2001. godine njihovu ćerku Emu Cepter. I da je patrijarh moskovski i sve Rusije Aleksije Drugi, posebno cenio Filip i Madlenu Cepter.

„Patrijarh Aleksije bio je Estonac i 16. po redu patrijarh Ruske pravoslavne crkve. Obnovio je crkvu Hrista Spasitelja u Moskvi, u čemu je učestvovala i kompanija „Zepter Internacional". To je ispisano na izlivenoj ploči, koja stoji na vidnom mestu u unutrašnjosti ove crkve", napisao je Patrik Beson.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво