SAD - bitka na dva fronta

Protesti se nastavljaju u SAD, ali i dalje vlada zabrinutost zbog korona virusa.

Protesti povodom smrti Džordža Flojda stigli su i do brojnih naselja u okolini Čikaga ali i manjih gradova širom Amerike. Na snimku vidimo kako je izgledao jedan od njih u okolini Čikaga koji je organizovala ovdašnja studentkinja i pozvala učesnike preko društvenih mreža.

 

Zahtev demonstranata za ukidanje finansija policijskim službama možda već kreće ka realnosti u Mineapolisu. Članovi gradskog odbora tamo žele da policiju zamene agencijom koja bi bila više orijentisana prema zajednici. Gradonačelnik Mineapolisa je protiv ove odluke.

A gradonačelnik Njujorka Bil De Blazio kaže da će u njegovom gradu neke finansije umesto policije biti usmerene na omladinske i socijalne servise. Dodaje da ukida policijski čas i da je 8. jun, kada je Njujork ponovo otvoren, bio važan dan u istoriji grada. Policijski čas ukinut je u Čikagu, Atlanti i Filadelfiji.

Protesti koji se dešavaju i u naseljima koja su 50 kilometara od centra Čikaga su način na koji mladi ljudi koji su uglavnom studenti i odrasli su u privilegovanim naseljima i familijama žele da pokažu da se solidarišu sa onim što se dešava u centru Čikaga i drugih najvećih američkih gradova.

U međuvremenu korona virus je i dalje veoma značajan problem i nabavka maski i druge zaštitne opreme ostaje važno pitanje.

Danijel Mićić, vlasnik firme "Medikal šipment" (Medical Shipment) koja se bavi prodajom medicinske opreme kaže da su ova tri meseca bila vrlo izazovna za njegovu firmu.

"Za ova dva-tri meseca, svi, bolnice, radnje, kasina, iz svih delova Amerike, svi su hteli da kupe PPE (Personal Protective Equipment) odnosno ličnu zaštitnu opremu. Svi sad traže maske, rukavice, zaštitnu odeću. Za ovih mesec dana, dva meseca, ja sam išao u Kinu. Posetio sam sve proizvođače i sad ta roba stiže. Imam jednu pošiljku koja dolazi sutra iz Kine, i još dve koji će da dođu sledeće nedelje. I svake nedelje biće više i više medicinske opreme za prodaju našim klijentima ovde u Americi", kaže Mićić.

Danijel Mićić kaže da sada njegova kompanija pokušava da kupi što više zaštitnog materijala kako ne bi bilo nestašica u drugoj polovini godine, ali ističe da je problem što su i cene porasle, ponekad čak deset puta, i više.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво