Jezik nam je otadžbina

Nakon uspešne promocije knjige u Frankfurtu "Jasikova kao sudbina" autora Ljubiše Tiše Stankovića, člana Udruženja pisaca "Sedmica", u Beču je nedavno predstavljeno ovo prozno-poetsko delo. O knjizi su govorili prof. Svetlana Matić, Darija Stefano i autor.

Prisutne je pozdravila prof. Svetlana Matić ističući da ova knjiga predstavlja kazivanje o Maloj Jasikovi, selu na istoku Srbije, u kojoj je autor proveo svoje detinjstvo i mladost.

Jasikova kao sudbina obiluje nostalgijom, jer je autor pre dve decenije napustio svoj rodni kraj da bi potražio bolju budućnost u Nemačkoj, tačnije u Kronbergu kod Frankfurta, gde i sada sa porodicom radi i živi.

"Knjiga je duboko zavičajna, puna emotivnih naboja i na svoj specifičan način zanimljiva", naglasila je Matićeva.

Ljubiša Tiša Stanković je rođen u Donjoj Beloj Reci kao četvrto, najmalađe dete, da bi ga kao šestomesečnu bebu usvojili ujak i ujna Milan i Draginja Stanković iz Male Jasikove, koji nisu imali dece. Autor, kako ističe, podjednako voli njih i svoje biološke roditelje. Iako ih više nema, podjednako ih je poštovao, što je najbolje prikazao u pesmi Nad odrima svojih majki.

"Jasikova kao sudbina je životna knjiga ili knjiga o životu. Ona je oplemenjena fotografijama autora i to joj daje dodatnu lepotu i umetničku vrednost", kaže recenzent knjige književnik Živko Avramović.

Darija Stefano, književnica iz Beča je govorila pesme zastupljene u ovoj knjizi: Jasikova mala to je, Kofer bolnih uspomena, Vad moj dragi, eto tu je i druge.

Ljubiša Tiša Stanković je autor mnogobrojnih pesničkih knjiga, a pored proze, piše poeziju za decu i humoreske. S obzirom da je i poznati estradni umetnik, prisutni su imali priliku da se uz muziku i pesmu međusobno druže do kasnih večernjih sati, uz potpisivanje knjiga. To je bila prilika da se prodube kulturne i književne veze Beča i Frankfurta kroz stihove srpskih književnika koji na ovom jezičkom prostoru žive. Dogovoreni su i neki budući susreti i projekti, jer kako reče autor - Jezik nam je otadžbina.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 24. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи