Читај ми!

Patrijarh Porfirije sa srpskom zajednicom u Milvokiju

Patrijarh srpski Porfirije nalazi se u poseti Sjedinjenim Američkim Državama. Posle boravka u Njujorku, doputovao je u Čikago gde je u obližnjem Milvokiju proveo ceo dan sa Srbima iz tog dela Amerike.

Patrijarh srpski gospodin Porfirije stigao je pred Sabornu crkvu Svetog Save u Milvokiju u Viskonsinu u pratnji protojereja stavrofora Velimira Džomića i protođakona Dragana Radića, tokom jednog od najhladnijih jutara ove zime i po temperaturi od minus 10.

Ali srca stotine dece i odraslih bila su veoma topla jer su bili radosni da ih je posetio lično patrijarh, koji je doneo puno dobrote i pozitivne energije, tokom posete koja se već smatra istorijskom.

Posle liturgije, koju su uz patrijarha Porfirija sa srednjezapadnoameričkim Longinom i vladika kanadski Mitrofan, domaći sveštenik otac Radomir Ćutilo i drugo sveštenstvo.

Njegova svetost je isekao i slavski kolač. Naime, ovo je bila proslava godišnje crkvene slave i obeležavanje čak 111 godina kako je parohija osnovana, još 1912. godine.

Patrijar Porfirije se obratio svim prisutnima.

"Vi ste ovde u rasejanju, ali otadžbina je tamo gde smo ono što jesmo. Otadžbina je i ovde, otadžbina je ovde zbog toga što je ovde Sveti Sava, a gde je on tu je naš otac, tu je naš dom. I dokle god jesmo svetosavci, tj. pravoslavni hrišćani, dotle će svaka tačka Zemlje biti naša otadžbina. Otuda i vi, braćo i sestre, ovde, jeste svoj na svome, jer ste sa Svetim Savom i on je sa vama. Otuda možete bez problema da se integrišete u ovu zemlju koja je zemlja mogućnosti, otvorena za one koji hoće da se trude, da rade, rade na sebi. Zato ste potpuno integrisani, ali u isto vreme se ne osećate da ste izgubljeni, da ste odustali od sebe. I ne samo to, iako ovde, vi obogaćivani onim što ova zemlja pruža, zasigurno i vi nju Svetim Savom, svojom pravoslavnom verom, svojim identitetom sobom obogaćujete", kazao je patrijarh srpski Porfirije.

U jednoj od društvenih sala održan je i svečani banket i kulturno-umetnički program na kome su deca odrasla u Americi, pokazala da odlično govore srpski jezik, a folklorni ansambl Šumadija pripremio je nekoliko izvanrednih igara u kojima su učestvovali igrači od 3 do 63 godina starosti.

Crkva Svetog Save u Milvokiju ima samo jedna redovna zvanično priznata srpsko američke škole u zemlji

"Imamo čast da dočekamo, da se na našoj, njegovoj kući, pridruži naša Svetost, naš srpski patrijarh Porfirije. U ime vernog naroda naše crkveno-školske opštine, Vaša Svetosti, hvala Vam na poseti. Gde je slava tu je Srbin, a može i obrnuto, gde je Srbin tu je i slava. Ovo je 111. put da u našoj crkveno-školskoj opštini, voljom Svete trojice proslavljamo našu krsnu slavu, Svetog Savu", rekao je Miroslav Jović, predsednik crkveno-školske opštine.

Generalni konzul u Čikagu Damjan Jović govorio o je o značaju negovanja vere u Americi.

"Današnja poseta našeg patrijarha vama ovde nije samo priznanje za trud, zalaganje, odricanje i vašu veru koja je uvek veoma jaka, da nastavite sa istom snagom, da sačuvate našu tradiciju, kulturu, veru i da sačuvate srpsko ime ovde u Milvokiju", rekao je Jović.

"Da poželim dobrodošlicu našem patrijarhu i Svetosti patrijarhu Porfiriju i da izrazim veliku radost što je nama došao naš patrijarh za krsnu slavu. Velika je to čast za ovu parohiju", rekao je otac Radomir Ćutilo, starešina Saborne crkve Sveti Sava u Milvokiju.

Posle sedam sati boravka u crkvi i na programu, pitali smo patrijarha Porfirija o utiscima.

"Sve je divno i Bogom blagosloveno. Ono što je važnije od svega, to je, da ne samo čuvaju veru ljudi koji ovde žive, nego žive tom verom. A čim žive, samim tim jačaju i svoj nacionalni identitet, svest o tome ko su i šta su i odakle dolaze. U tom smislu, otadžbina je tamo gde se neguje pravoslavna vera i gde se živi molitvom Svetom Savi, gde se živi duhom koji je on uneo u naš narod i kojim nas je krstio, a to je Duh sveti", kazao je patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh je poručio vernicima da se okupljaju na svetoj liturgiji i da se mole Bogu, jer bez molitve teško je zamisliti da možemo učiniti bilo šta a da ima dalekosežan smisao i značaj.

субота, 01. април 2023.
10° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно