Читај ми!

Patrijarh Porfirije sa srpskom zajednicom u Milvokiju

Patrijarh srpski Porfirije nalazi se u poseti Sjedinjenim Američkim Državama. Posle boravka u Njujorku, doputovao je u Čikago gde je u obližnjem Milvokiju proveo ceo dan sa Srbima iz tog dela Amerike.

Patrijarh srpski gospodin Porfirije stigao je pred Sabornu crkvu Svetog Save u Milvokiju u Viskonsinu u pratnji protojereja stavrofora Velimira Džomića i protođakona Dragana Radića, tokom jednog od najhladnijih jutara ove zime i po temperaturi od minus 10.

Ali srca stotine dece i odraslih bila su veoma topla jer su bili radosni da ih je posetio lično patrijarh, koji je doneo puno dobrote i pozitivne energije, tokom posete koja se već smatra istorijskom.

Posle liturgije, koju su uz patrijarha Porfirija sa srednjezapadnoameričkim Longinom i vladika kanadski Mitrofan, domaći sveštenik otac Radomir Ćutilo i drugo sveštenstvo.

Njegova svetost je isekao i slavski kolač. Naime, ovo je bila proslava godišnje crkvene slave i obeležavanje čak 111 godina kako je parohija osnovana, još 1912. godine.

Patrijar Porfirije se obratio svim prisutnima.

"Vi ste ovde u rasejanju, ali otadžbina je tamo gde smo ono što jesmo. Otadžbina je i ovde, otadžbina je ovde zbog toga što je ovde Sveti Sava, a gde je on tu je naš otac, tu je naš dom. I dokle god jesmo svetosavci, tj. pravoslavni hrišćani, dotle će svaka tačka Zemlje biti naša otadžbina. Otuda i vi, braćo i sestre, ovde, jeste svoj na svome, jer ste sa Svetim Savom i on je sa vama. Otuda možete bez problema da se integrišete u ovu zemlju koja je zemlja mogućnosti, otvorena za one koji hoće da se trude, da rade, rade na sebi. Zato ste potpuno integrisani, ali u isto vreme se ne osećate da ste izgubljeni, da ste odustali od sebe. I ne samo to, iako ovde, vi obogaćivani onim što ova zemlja pruža, zasigurno i vi nju Svetim Savom, svojom pravoslavnom verom, svojim identitetom sobom obogaćujete", kazao je patrijarh srpski Porfirije.

U jednoj od društvenih sala održan je i svečani banket i kulturno-umetnički program na kome su deca odrasla u Americi, pokazala da odlično govore srpski jezik, a folklorni ansambl Šumadija pripremio je nekoliko izvanrednih igara u kojima su učestvovali igrači od 3 do 63 godina starosti.

Crkva Svetog Save u Milvokiju ima samo jedna redovna zvanično priznata srpsko američke škole u zemlji

"Imamo čast da dočekamo, da se na našoj, njegovoj kući, pridruži naša Svetost, naš srpski patrijarh Porfirije. U ime vernog naroda naše crkveno-školske opštine, Vaša Svetosti, hvala Vam na poseti. Gde je slava tu je Srbin, a može i obrnuto, gde je Srbin tu je i slava. Ovo je 111. put da u našoj crkveno-školskoj opštini, voljom Svete trojice proslavljamo našu krsnu slavu, Svetog Savu", rekao je Miroslav Jović, predsednik crkveno-školske opštine.

Generalni konzul u Čikagu Damjan Jović govorio o je o značaju negovanja vere u Americi.

"Današnja poseta našeg patrijarha vama ovde nije samo priznanje za trud, zalaganje, odricanje i vašu veru koja je uvek veoma jaka, da nastavite sa istom snagom, da sačuvate našu tradiciju, kulturu, veru i da sačuvate srpsko ime ovde u Milvokiju", rekao je Jović.

"Da poželim dobrodošlicu našem patrijarhu i Svetosti patrijarhu Porfiriju i da izrazim veliku radost što je nama došao naš patrijarh za krsnu slavu. Velika je to čast za ovu parohiju", rekao je otac Radomir Ćutilo, starešina Saborne crkve Sveti Sava u Milvokiju.

Posle sedam sati boravka u crkvi i na programu, pitali smo patrijarha Porfirija o utiscima.

"Sve je divno i Bogom blagosloveno. Ono što je važnije od svega, to je, da ne samo čuvaju veru ljudi koji ovde žive, nego žive tom verom. A čim žive, samim tim jačaju i svoj nacionalni identitet, svest o tome ko su i šta su i odakle dolaze. U tom smislu, otadžbina je tamo gde se neguje pravoslavna vera i gde se živi molitvom Svetom Savi, gde se živi duhom koji je on uneo u naš narod i kojim nas je krstio, a to je Duh sveti", kazao je patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh je poručio vernicima da se okupljaju na svetoj liturgiji i da se mole Bogu, jer bez molitve teško je zamisliti da možemo učiniti bilo šta a da ima dalekosežan smisao i značaj.

четвртак, 20. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије