Читај ми!

Srbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55

Na tromeđi Like, Gorskog Kotara i hrvatskog Primorja, ispod planinskog masiva Velike i Male Kapele, smeštena je Drežnica, koju su Srbi naselili još u 16. veku živeći na udaru istoka i zapada, braneći druge, ali i svoj identitet. Otpor svakom zlu, jedna je od glavnih karakteristika naroda, čiji se karakter gradio u burnim vremenima istorije. Posle Drugog svetskog rata svaka kuća bila je spomen obeležje, a narod heroj.

Zbog velikog učešća naroda Drežnice u antifašističkoj borbi, do rata devedesetih zvala se Partizanska Drežnica. Obeležja se skidaju, ali Drežničani pamte, a naučnici beleže. Tako će u Drežnici od 28. aprila do 1. maja biti održani Dani sećanja posvećeni ustanku naroda tog kraja. Narodu, čija je sudbina obeležena seobama.

Zašto su za njih značajani Bajmok na severu Bačke, Kanada i Amerika, kako su se povezali Drežničani širom sveta, Miroslav Karlica razgovarao je sa Dušanom Radulovićem, aktivistom Fejsbuk grupe Bajmok Drežnica.

Gost u studiju biće predsednik Udruženja Drežničana i Jasenčana u Beogradu Dmitar Vukelić.

Pre nekoliko godina kolega Miroslav Karlica posetio je Drežnicu i Jasenak, a večeras ćemo se podsetiti šta je zabeležio o Srbima ispod Kapele.

U muzičkom delu emisije, sa nama će biti Krajišnici s Fruške Gore.

Repriza u 02.23 i sutradan, u utorak u 13.55 na RTS Svet.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво