Читај ми!

Put svile viđen očima naše umetnice

Naša slikarka Ljilja Pavlović Dir, posle završenih studija u Beogradu usavršavala se u Londonu i Americi gde je i predavala na Univerzitetu umetnosti u Los Anđelesu. Izlagala je širom sveta, a od 80-tih godina prošlog veka živi i radi u Parizu. U Galeriji Univerziteta u Avru otvorena je izložba njenih slika, a biće organizovana i prezentacija video materijala: "Marko Polo na Putu svile". Evo šta naša umetnica kaže o izložbi i inspiraciji za ovu temu...

"Ova izložba će trajati do 11. februara, a od 17. februara će biti izložena u Parizu.

Želim da podvučem da je govorni deo videa rađen na tri jezika, engleskom, kineskom i francuskom, a sama izložba je organizovana u sklopu internacionalne konferencije "Uspon Azije" i trgovinske razmene sa Azijom.

Ja sam se inspirisala Putem svile, jer sam 1992. godine čitala, da kada je bilo otkriće Amerike, da se i sam Kolombo inspirisao putovanjima Marka Pola.

Kada sam pročitala taj manuskript, u stvari njegovu knjigu, on me je uveo u mnoge tajne i aspekte Puta svile, gde su osim trgovanja dragim kamenjem, svilom, začinima i raznovrsnom robom, vršene i kulturne razmene i razmene otkrića.

Želim da podvučem, da od više od 60 samostalnih izložbi, oko 20 je posvećeno ovoj temi, a izlagano je u Parizu, Njujorku, Hamburgu, Avinjonu, Vašingtonu u Kongresnoj biblioteci, kao i u Veneciji, Unesku, takođe i u nekoliko gradova u Kini gde sam dobila zlatnu nagradu", kaže za RTS Ljiljana Pavlović Dir.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара