Читај ми!

Medaljon - IN MEMORIAM - Sanja Ilić

Aleksandar Sanja Ilić je rođen 27. marta 1951. godine. Bio je muzičar, kompozitor i arhitekta.

Uz osnovnu školu i gimnaziju, pohađao je muzičku školu "Josip Slavenski" (odsek klavir). Iako se kod njega već tada primećivao veliki talenat, odlučio je da upiše Arhitektonski fakultet. Ipak, paralelno je na nagovor profesora Stanojla Rajčića upisao i Muzičku akademiju.

Komponovanjem se iz hobija bavio od detinjstva. Kao gimnazijalac, komponovao je muziku za prvi jugoslovenski rok mjuzikl "Arhanđeli i Automati" izveden u Dadovu, i osvojio nagradu na državnom takmičenju pozorišta.

Bio je član grupa "Vragolani" i "San", a prvi uspesi došli su već 1976. godine kada je za Biseru Veletanlić napisao pesmu "Baj, baj, baj" kojom se predstavila na takmičenju za pesmu Evrovizije u Opatiji.

Krajem sedamdesetih godina prijavio se na konkurs za himnu FK "Crvena Zvezda" i pobedio napisavši na tekst Ljubivoja Ršumovića muziku za pesmu "Sve što smo želeli, sve što smo hteli".

Pesme koje su postale vanvremenske takođe su vezane za Pesmu Evrovizije - pesma "Halo, halo" koju je 1982. godine uradio za grupu "Aske" i 1984. pesma "Princeza" koja je izabrana za najlepši jugoslovenski duet 20. veka, u izvođenju Slađane Milošević i Dada Topića.

Ilić je 1987.godine sa Slobom Markovićem objavio instrumentalni album "Delta project", a radio je i muziku za film, serije i pozorište.

Godine 1998. osnovao je grupu "Balkanika" i spojem tradicionalnog i modernog praktično napravio mini - revoluciju vezanu za eksploziju motiva etno - muzike. Koncept grupe jeste očuvanje i modernizacija narodne, srednjovekovne i vizantijske muzike Srbije i Balkana. Album "Balkan 2000" objavljen 2000. godine u izdanju PGP RTS je postigao neverovatan uspeh, a taj put je nastavljen i u narednim godinama.

Autor je je muzičko - scenskog spektakla "Konstantinus Magnus" izvedenog 2013. godine povodom obeležavanja od 1700 godina od Milanskog edikta.

Komponovao je veliki broj hitova za neke od najvećih zvezda jugoslovenske muzičke scene (Zdravko Čolić, Maja Odžaklijevska, Davorin Popović, Gabi Novak,Viktorija....).

 

Preminuo je 7. marta 2021. od posledica korona virusa.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво