Nova diskografija

Predstavićemo album sa Pruskim kvartetima Volfganga Amadeusa Mocarta, koji je kvatet Kjaroskuro objavio 10. novembra za izdavačku kuću Bis.

Ovaj internacionalni gudački kvartet koji nastupa na originalnim instrumentima, osnovan 2005. godine, predvodi harizmatična ruska violinistkinja Alina Ibragimova, a u njemu još nastupaju i španski violinista Pablo Ernan Benedi, švedska violistkinja Emili Hernelund, kao i francuska violončelistkinja Kler Tirion.

Po rečima kritičara magazina Gramofon, u pitanju je ansambl koji je „predvodnik u autentičnom izvođenju kamerne muzike klasične epohe", čiji članovi sviraju na instrumentima sa crevnim žicama i istorijskim gudalima, te njihov zvuk ponekad može predstavljati „šok za uši, ali u najboljem smislu te reči". Uglavnom fokusirani na klasični i ranoromantični repertoar, ovi umetnici su do sada objavili snimke sa delima Mocarta, Betovena, Šuberta i Mendelsona.

Na najnovijem izdanju, članovi kvareta Kjaroskuro predstavili su tri poslednja Mocartova kvarteta komponovana 1789. i 1790. godine. Autor ih je prvobitno posvetio Fridrihu Vilhelmu II, pruskom kralju, inače violončelisti amateru, verujući da će za njih dobiti novčanu naknadu. No, kako se to nije dogodilo, Mocart je iz nužne potrebe za novcem, kvartete prodao bečkom izdavačku Artariji. Objavljeni su nakon kompozitorove smrti i ne sadrže posvetu kralju.

Autorka Jelena Damjanović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара