Nova diskografija

Predstavićemo album sa Pruskim kvartetima Volfganga Amadeusa Mocarta, koji je kvatet Kjaroskuro objavio 10. novembra za izdavačku kuću Bis.

Ovaj internacionalni gudački kvartet koji nastupa na originalnim instrumentima, osnovan 2005. godine, predvodi harizmatična ruska violinistkinja Alina Ibragimova, a u njemu još nastupaju i španski violinista Pablo Ernan Benedi, švedska violistkinja Emili Hernelund, kao i francuska violončelistkinja Kler Tirion.

Po rečima kritičara magazina Gramofon, u pitanju je ansambl koji je „predvodnik u autentičnom izvođenju kamerne muzike klasične epohe", čiji članovi sviraju na instrumentima sa crevnim žicama i istorijskim gudalima, te njihov zvuk ponekad može predstavljati „šok za uši, ali u najboljem smislu te reči". Uglavnom fokusirani na klasični i ranoromantični repertoar, ovi umetnici su do sada objavili snimke sa delima Mocarta, Betovena, Šuberta i Mendelsona.

Na najnovijem izdanju, članovi kvareta Kjaroskuro predstavili su tri poslednja Mocartova kvarteta komponovana 1789. i 1790. godine. Autor ih je prvobitno posvetio Fridrihu Vilhelmu II, pruskom kralju, inače violončelisti amateru, verujući da će za njih dobiti novčanu naknadu. No, kako se to nije dogodilo, Mocart je iz nužne potrebe za novcem, kvartete prodao bečkom izdavačku Artariji. Objavljeni su nakon kompozitorove smrti i ne sadrže posvetu kralju.

Autorka Jelena Damjanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво