Читај ми!

Umetnost interpretacije – Jozef Suk svira Betovena

Večerašnja emisija biće posvećena snimcima Violinskih sonata Ludviga van Betovena koje su zabeležili Jozef Suk i Jan Panenka 1966. i 1967. godine.

Suk je jedan od najistaknutijih predstavnika češke violinske škole, a po mišljenju mnogih, njegovo umeće predstavlja vrhunac evolutivne linije koja je započela još u 19. veku. On je naslednik svog čuvenog dede, po kom je dobio i ime, kompozitora i dugogodišnjeg člana češkog kvarteta „Jozef Suk", kao i nastavljač tradicije koju su utemeljili njegovi prethodnici, učenici legendarnog Otakara Ševčika, Jan Kubelik i Jaroslav Kocian.

Jozef Suk je od samih početaka uporedno negovao solističku karijeru i angažman u kamernim sastavima. Bio je prva violina „Praškog kvarteta", a godinama je nastupao i u Suk triju, koji je i osnovao. Godine 1961. postao je solista Češke filharmonije sa kojom je nastupao širom sveta, a samo na Praškom proleću nastupao je kao violinista, violista i dirigent više od osamdeset puta. Diskografski zapisi Jozefa Suka višestruko su nagrađivani najznačajnijim evropskim priznanjima, kao što su Gran Pri Šarl Kro, Edisonova nagrada, Zlatni disk izdavačkih kuća Kolumbija i Suprafon.

Tokom svoje dugogodišnje karijere, Suk je smatran jednim od vodećih violinista svoje generacije, kojeg su posebno cenile kolege kao što su David Ojstrah, Hernik Šering, Salvatore Akardo i drugi. I danas se na snimcima može čuti izuzetno lep ton ovog violiniste, koji je pored vrhunskog tehničkog umeća, njegovim interpretacijama pružao stil pun emotivnog naboja.

Urednica emisije Ivana Neimarević



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара