Muzika viva

Snimak sa Hadersfild festivala savremene muzike koji je zbog restrikcija prouzrukovanih pandemijom Kovid-19 održan u Bi-Bi-Sijevom studiju Mejda Vejl i uživo prenošen na Radiju Bi-Bi-Si 3, u vreme održavanja ove cenjene manifestacije, krajem novembra meseca 2020. godine. U večerašnjoj emisiji čućete dela Lize Robertson, Arnea Gishofa, Martina Idona i Engharad Dejvis.

Kompozicija Heartwood škotske kompozitorke Lize Robertson za solo klarinet nastala je tokom pandemijske izolacije. Autorka je provodila dosta vremena šetajući po škotskim šumama i krajolicima, primećujući uticaje ljudskog delovanja. Ova kompozicija je posvećena virtuoznoj klarinetkistkinji Heder Rouč, koja je posvećena izvođenju savremene muzike i koja koristi sve proširene tehnike svog instrumenta. Delo se sastoji iz tri sloja, odnosno tri klarinetske tesiture i karaktera koja izvođač treba da dočara. To su u najvišem registru, zvuci ptičjeg peva, u srednjem elementi narodna gaelska pesma Jabukovo drvo i u najdubljem akcenti koje simbolizuju otkucaje srca, odnosno samo drveće.

Ostvarenje Spillikins Arnea Gishofa, jednog od osnivača Eksplor ansambla, kompozitora koji inače živi i radi u Darmštatu je napisano za GBSR Duo koji čine perkusionista Džordž Barton i pijanistkinja Suen Ris. Inspiraciju je autor pronašao u dečjoj igri koja je ovde poznatija pod imenom Mikado – gde treba odstraniti štapić bez pomeranja drugih naslojenih na gomili. U muzičkom smislu Gishof stvara pojedinačne i naizgled nepovezane paterne, koje muzičari potom "dešifruju" i upotrebljavaju po svom nahođenju, u užurbanoj "igri" udaraljki, klavira i elektronike.

Delo Sapindales Martina Idona komponovao je za klarinet i traku i posvećeno je solistkinji Heder Rouč. Zanimljivo je napomenuti da se kompozicija sastoji od deonice uživo izvedenog klarineta koji dijalogizira sa prehodno snimljenim deonicama različitih tipova klarineta i terenskim snimkom koji je kompozitor načinio u prirodnom rezervatu na vresištima u Jorku, na mestu gde je kako kaže „palo javorovo drvo”. Ova kombinacija različitih zvučnih izvora stvara osećaj dezorijentisanosti, ali i specifične atmosferičnosti, uz pomoć koje kompozitor Martin Idon želi da dočara svet šumskih duhova koji obitavaju u stablima.

Ostvarenje Rydal Mount delo je velške kompozitorke, violinistkinje i improvizatorke Engharad Dejvis. Naziv kompozicije potiče od imena kuće njene bake, a sama partitura je sastavljena od fotografija predmeta koji su bili u prostorijama kuće pre nego što je ispražnjena. Kao "stimulus za izvođenje" izvođači izdvajaju po nekoliko fotografija, od kojih kreće njihovo zajedničko, asocijativno muziciranje.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара