Imaginari pejzaži

Album „Neizvesnost” (L’Incertitude) Ruthera Zajderfelta i Bruna Diplana koji je 5. maja objavio lejbl Cronica iz Portugalije.

Ovo je prvo izdanje dvojice muzičara, koji inače već dugi niz godina nastupaju zajedno. U tom pogledu njihova saradnja je bila prirodna i intuitivna, mimo bilo kakvog konceptualnog okvira. Oni su jednostavno razmenjivali zvučne materijale i komponovane delove „na distanci”, uz međusobno poverenje i razumevanje. Diplan je inače kompozitor i muzičar koji živi na severu Francuske i bavi pitanjem sećanja, oslanjajući se na radove Lika Ferarija, Džona Kejdža, Elian Radig i drugih. Holandski autor Ruther Zajderflet poznatiji kao Mašinfabrik, u svojim elektroakustičnim delima i filmskoj muzici, spaja elemente ambijenta, nojza, minimalizma, drona i terenskih snimaka u uvek nepredvidljive zvučne eksperimente.

Na albumu Neizvesnost nalaze se dve numere čiji su nazivi Sumnja i Nada. To su apstraktna i radoznala sonična traganja kolažnog tipa, u kojima se sustiču najrazličitiji materijali – od snimaka ptičjeg peva, ljudskog govora, zvuka vode, tradicionalnih pesama, semplova radijskih emisija, preko odsviranih deonica, upliva elektronskih struktura i kompjuterskih modifikacija. Kako umetnici ističu – možda im je bio cilj da sugerišu kakav „onostrani” prostor, ali je na slušaocima da svojom imaginacijom daju smisao ovim kompozicijama radiofonskog kvaliteta.

Urednica Ksenija Stevanović





Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара