Naučni skupovi

Srpski jezik, književnost, umetnost – govore Dubravka Bogutovac i Snežana Milosavljević Milić

U emisiji NAUČNI SKUPOVI četvrtkom slušate snimke izlaganja sa 14. Međunarodnonog naučnog skupa „Srpski jezik, književnost, umetnost”, koji je održan od 25. do 27. oktobra u organizaciji Filološko-umetničkog fakulteta iz Kragujevca. U četvrtoj emisiji ovog ciklusa možete pratiti izlaganja Dubravke Bogutovac „Teorija i praksa najkraćih priča” i Snežane Milosavljević Milić „Koliko su male Male priče?”.

Dubravka Bogutovac svoje izlaganje pod naslovom „Teorija i praksa najkraćih priča" deli u tri zasebne i povezane celine. U prvom delu autorka iznosi pregled teorijskih konceptualizacija kratke priče - njenih žanrovskih osobenosti, poetičkih karakteristika i dijahronijske kontekstualizacije. Potom će, u drugom delu, reći nešto o antologiji Mala kutija – najkraće srpske priče 20. veka, Mihajla Pantića, iz 2001. godine, dok će u poslednjem delu izlaganja naglasak biti na čitanju i analizi najkraćih od najkraćih srpskih priča predstavljenih u ovoj knjizi.

* * *

Savremeni metodološki izazov koji kognitivistički usmerene teorije nude diskursu teorije književnosti posebno je vredan pažnje u domenu žanrovskih taksonomija, a Snežana Milosavljević Milić u svom izlaganju to pokazuje na primeru kratke priče. Naime, kratka priča se kao žanr tradicionalno određuje preko „jedinstva radnje, tona, raspoloženja i utiska", tako da „na minimalnom prostoru ostavi maksimalan utisak", budući da je kratka priča „duga upravo toliko da se može pročitati u jednom dahu". Saglasna sa stavom Meri Prat o nedovoljnosti formalno-analitičkih i tekstualnih klasifikacija, autorka izlaganja skreće pažnju na koncepte sveta priče i kognitivnih okvira koji nose potencijal za reviziju žanra kratke priče, naročito s obzirom na njen semantički raspon i sintaksička ograničenja. Interpretativna valjanost ovih teorijskih uvida biće potkrepljena izvornim tekstom iz zbirke Male priče Radovana Belog Markovića.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара