Naučni skupovi

Sto godina od ujedinjenja. Formiranje države i prava – govori Bojan Milisavljević

U emisiji NAUČNI SKUPOVI sredom možete slušati snimke sa konferencije „Sto godina od ujedinjenja – Formiranje države i prava”, koja je održana 26. i 27. novembra na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U prvoj emisiji ovog ciklusa Bojan Milisavljević će govoriti o temi „Međunarodnopravni aspekti ujedinjenja”.

Na početku svog izlaganja Bojan Milisavljević izvodi opsežnu analizu stanja u međunarodnoj zajednici posle završetka Prvog svetskog rata, odnosno pred ujedinjenje, s posebnim akcentom na značaj naše diplomatije u tim okolnostima. U drugom delu izlagnja biće reči o Pariskoj mirovnoj konfereciji, koja je sazvana početkom 1919. godine i tokom koje je nova država - Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca - dobila priznanje. Autor svoje izlaganje završava opisom uspostavljanja granica novonastale države, u čemu posebno ističe ulogu istorijsko-etnografske sekcije koju je vodio Jovan Cvijić, kao i angažman Mihaila Pupina koji je, zahvaljujući svojim vezama u Sjedinjenim Američkim Državama, odigrao značajnu ulogu u tome da Banat pripadne Srbiji.

Sledeće srede, 13. decembra, emitovaćemo izlaganje Miloša Zdravkovića „Formiranje države bez konsenzusa" sa ovog naučnog skupa.

Urednica ciklusa Tanja Mijović.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара