Džez

Predstavićemo odabrane numere sa koncerta sastava Emila Parizjena, održanog 30. septembra prošle godine na Lajbnic džez festivalu.

Emil Parizjen je među predvodnicima novog talasa francuskog džeza. Danas u srednjim tridesetim, već desetak godina se nalazi na radaru tamošnje stručne kritike i osvaja nekoliko značajnih priznanja, počev od prestižne nagrade Viktoar di džez (Victoires du jazz) 2009. za otkriće godine. Istu nagradu dobija i 2014, ovog puta za umetnika godine, čime se svrstava u sam vrh francuske scene i evropskog džeza. Njegov stil zahvata kako post-bap, tako i nasleđe klasične muzike 20. veka, te uticaje velikih džez kvarteta sa dosta slobode u izrazu, kakav je recimo sastav Vejna Šortera.

Parizjen je, takođe, izuzetan koncertni izvođač. Specijalizovao se za sopran saksofon na kome je izgradio specifičan fluidan stil sviranja, dok veoma strastveno pristupa interakcijama s drugim članovima benda i improvizacijama u živim nastupima. Poslednjih godina svom kvartetu redovno pridodaje legendarne veterane evropskog džeza. Prvo je to bio pijanista Joakim Kin, pa klarinetista i saksofonista Mišel Portal, dok je na Lajbnic džez festivalu gost bio Luj Sklavis, francuski klarinetista čiji je senzibilitet srodan Parizjenovom.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара