Svetske muzičke pozornice

Dela Ludviga van Betovena (Treći klavirski koncert u ce molu, opus 37) i Riharda Štrausa (Četiri poslednje pesme i simfonijska poema Vragolije Tila Ojlenšpigela, opus 28). Izvodi Državna kapela iz Drezdena. Diriguje Kristijan Tileman. Solisti su Jefim Bronfman, klavir, i Ana Netrebko, sopran. Snimak je sa koncerta održanog 9. juna prošle godine u Velikoj dvorani bečkog Muzikferajna.

Rođen 1958. godine u Taškentu u Uzbekistanu, Jefim Bronfman je sa porodicom emigrirao u Izrael 1973. godine gde je pohađao časove muzike na Muzičkoj akademiji u Tel Avivu. Nakon odlaska u Ameriku, čiji je državljanin postao 1989. godine, studirao je na njujorškom Džulijardu, u klasama Leona Flajšera i Rudolfa Serkina. Godine 2015. odlikovan je počasnim doktoratom.

Ovaj umetnik, jedan od cenjenih svetskih pijanista, nastupao je sa vodećim dirigentima današnjice: Danijelom Barenbojmom, Rikardom Šaijem, Gustavom Dudamelom, Valerijem Gergievim, Rikardom Mutijem, kao i simfonijskim orkestrima iz Njujorka, Filadelfije, Montreala, Toronta i San Franciska.


Ana Netrebko, rođena 1971. godine u Krasnodaru, studije je pohađala na Konzervatorijumu u Sankt Peterburgu. Debitovala na Salcburškom festivalu 2002. godine izvodeći rolu Done Ane u Mocartovoj operi Don Đovani. Kako ističu kritičari, ovaj izuzetan nastup otvorio je mladoj ruskoj umetnici vrata vodećih svetskih operskih kuća. Od tada ona redovno nastupa u operskim produkcijama Metropolitena, opere San Franciska, Bečke i Berlinske državne opere i opere u Parizu. Izrazito lep glas, neodoljiva harizma i izuzetna scenska pojavnost čine da ova umetnica svakom ulogom koju tumači ostavlja neizbrisiv utisak.

Iz bogate biografije Ane Netrebko izdvajamo da je dobitnica brojnih nagrada u priznanja među kojima su Gremi i Eho, kao i najviše odlikovanje za doprinos na polju umetnosti i literature koje joj je 2005. godine dodelila Ruska Federacija. Godine 2008. proglašena je za jednu od najvažnijih umetnica Rusije.


Emisiju uređuje Irina Maksimović



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара