Svetske muzičke pozornice

Dela Olivijea Mesijana (Uspenje, četiri meditacije za orkestar), Volfganga Amadeusa Mocarta (Koncert za klarinet i orkestar u A duru, Kehlova oznaka 622) i Jana Sibelijusa (Peta simfonija u Es duru, opus 82) izvodi Simfonijski orkestar Frankfurtskog radija pod upravom Hjua Volfa. Snimak je sa koncerta održanog 15. januara ove godine u dvorani Stare opere u Frankfurtu. Kao solista nastupio je klarinetista Jerg Vidman.

Rođen 1973. godine u Minhenu, Jerg Vidman je prvo započeo studije kompozicije, a potom i studije klarineta koje je pohađao u svom rodnom gradu, kao i u prestižnoj školi Džulijard u Njujorku. Njegova dela izvodili su Pjer Bulez, Maris Jansons, Sajmon Retl sa orkestrima poput Bečkih filharmoničara, Berlinske i Njujorške filharmonije. Kao klarinetista ovaj umetnik nastupao je sa vodećim nemačkim i svetskim orkestrima poput Gevandhaus orkestra iz Lajpciga, kao i Simfonijskih orkestara iz Vašingtona, Montreala i Toronta. Vidman je muzicirao sa dirigentima među kojima se izdvajaju Kristof fon Dohnanji, Kent Nagano, Danijel Barenbojm, Valerij Gergiev i Kristof Ešenbah.

Interesantno je istaći da je 1999. godine Volfgang Rim posvetio Vidmanu kompoziciju Muzika za klarinet i orkestar, dok mu je 2006. Aribert Rajman posvetio kompoziciju Kantus koju je Vidman izvodio uz pratnju Simfonijskog orkestra Radija Zapadne Nemačke.

Emisiju uređuje Irina Maksimović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара