Читај ми!

Džordž Orvel i 1984 u stvarnosti i stripu

Gosti: profesor engleske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu i Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Zoran Paunović, diplomirani filolog svetske književnosti i izvršni urednik strip izdanja 1984 u izdanju "Darkvuda'' Dragan Jovanović, Aleksandar Petrović poznat kao Aca Seltik frontmen "Ortodoks Keltsa"

Džordž Orvel je rođen u Indiji pod imenom Erik Artur Bler. Njegov otac je bio kolonijalni službenik britanske imperije. Još kao dete se seli u Englesku, gde završava osnovno školovanje. Prekida studije na Itonu i odlazi u Burmu gde radi kao policajac. Svoje uspomene na taj period ovekovečio je u romanu „Burmanski dani". Duboko se ne slažući sa britanskom kolonijalnom politikom vraća se u Evropu, gde radi kao perač sudova (opisano u romanu „Niko i ništa u Parizu i Londonu"). Ideološki opredeljeni socijalista postaje dobrovoljac u Španskom građanskom ratu, ali njegova očekivanja su izneverena. Živi u Londonu gde piše „Životinjsku farmu" koja će mu doneti slavu. Teško oboleo od tuberkuloze seli se na ostrvo Jura blizu škotske obale. Tu će napisati svoj čuveni roman „1984", gde i umire u četrdeset i sedmoj godini života.

Roman „1984" je postao književni primer političke i distopijske fikcije. Takođe je popularizovao termin „orvelovski" kao pridev, pri čemu su mnogi termini korišćeni u romanu ušli u svakodnevni govor, uključujući „Veliki brat", „dvorazmišljanje", „policija misli", „misaoni zločin", „novogovor" i „2+2=5". Roman je imao i proročansku ulogu predvidevši u uređaju „telekran ' aparat koji podseća na spravu koja je kombinacija televizora i video-kamere, a možda najviše liči na moderni mobilni telefon.

Povučene su paralele između teme romana i stvarnih životnih slučajeva totalitarizma, masovnog nadzora i kršenja slobode govora. Tajm je uvrstio roman na svoju listu 100 najboljih romana na engleskom jeziku od 1923. do 2005. godine, a našao je svoje mesto i na listi 100 najboljih romana Moderne biblioteke. Roman je doživeo brojne adaptacije, što u vidu radijskih i televizijskih drama, kao i celovečernjih igranih filmova ali i u vrlo zahvalnoj formi devete umetnosti odnosno stripa. O tome koliko je Orvelovo predviđanje bilo istinito i zastrašujuće, ko je bio Orvel i kako je napisao 1984 i o tome kako se ovaj roman može preneti u strip, danas u emisiji Rečeno i prećutano govore profesor engleske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu i Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Zoran Paunović, diplomirani filolog svetske književnosti i izvršni urednik strip izdanja 1984 u izdanju "Darkvuda'' Dragan Jovanović i Aleksandar Petrović poznat kao Aca Seltik frontmen „Ortodoks Keltsa".

Autor i voditelj emisije je Marko Đurić.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије