Читај ми!

Misa u ce-molu KV 427 Volfganga Amadeusa Mocarta

Većina Mocartovih vokalnih ostvarenja nastala je u salcburškom periodu, do 1781. godine kada se kompozitor preselio u Beč.

 

Kako u Beču nije bio vezan za crkvu, u poslednjoj stvaralačkoj fazi napisao je samo tri duhovna dela. Osim Rekvijema i moteta Ave verum, tada je nastala i Misa u ce-molu KV 427, Mocartova najopsežnija i najambicioznija duhovna kompozicija koja je očigledno nastala pod uticajem Bahove i Hendlove muzike, ali koja je ostala nedovršena.

Sam Mocart je završio stavove „Kirije" i „Glorija", kao i veći deo „Sanktusa", dok su iz stava „Kredo" pronađena samo dva odlomka. Ostatak „Kreda" i ceo „Agnus dei" su nedostajali, te se kompozicija danas izvodi bez ovih uobičajenih stavova mise. Misu u ce-molu Volfganga Amadeus Mocarta moći ćete da slušate u izvođenju vokalnih solista (Ileane Kotrubas, Kiri Te Kanave, Vernera Krena i Hansa Sotina), hora „Džon Aldis" i Novog filharmonijskog orkestra kojima diriguje Rejmon Lepar.

Urednik i voditelj emisije je Bojana Žižić.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке
Dlaka iz ugla oka
Длаке из ока? И то је могуће!