Читај ми!

Šta nas očekuje sa udžbeničkom literaturom u novoj školskoj godini?

Nataša Anđelković, Jelena Ivanović, Gordana Knežević Orlić i Marina Obradović

Nova školska godina počinje 1. septembra, a početak, zbog celokupne situacije sa korona virusom, neizostavno donosi i veću neizvesnost u živote dece, roditelja i nastavnika. Cela situacija je i povećala značaj udžbenika. A tu, kao što je poznato postoje određeni problemi, kao što su kvalitet udžbenika i faktori koji utiču na taj kvalitet, neregulisano tržišta udžbenika, preveliki broj izdavača, cene udžbenika, neravnopravni zakoni za državne i privatne izdavače...

Udžbenik je osnovno didaktički oblikovano nastavno sredstvo, u bilo kom obliku ili mediju, koje se koristi u obrazovno-vaspitnom radu u školi za sticanje znanja, veština, formiranje stavova, podsticanje kritičkog razmišljanja, unapređenja funkcionalnog znanja i razvoj intelektualnih i emocionalnih karakteristika učenika i polaznika, čiji su sadržaji utvrđeni planom i programom nastave i učenja i koji je odobren u skladu sa ovim zakonom (Zakon o udžbenicima).

Sa čim se sve suočava udžbenička literatura, a sa njom državni i privatni izdavači, u Sporovima u kulturi govore Nataša Anđelković iz Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Jelena Ivanović iz Zavoda za udžbenike, Gordana Knežević Orlić, direktorka izdavačke kuće „Klett" i Marina Obradović, glavna i odgovorna urednica izdavačke kuće „Vulkan".

Emisiju vodi Tanja Živković.

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се