Читај ми!

Klima gradova

Gosti ovonedeljne emisije su prof. dr Vladimir Đurđević sa Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Beogradu i doc. dr Ivan Simić sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Klima gradova u velikoj meri se razlikuje od klime njihovog okruženja, a te razlike se ogledaju u temperaturi, količini padavina, vlažnosti vazduha, pravcu i jačini vetra. Specifičnosti urbane klime gradove čine dodatno ranjivim na efekte klimatskih promena, a posledice klimatskih promena u gradovima su već vidljive. Interdisciplinarni timovi naučnika i stručnjaka intenzivno proučavaju klimu gradova, ali i metode koje je moguće primeniti kako bi gradovi postali otporniji na efekte klimatskih promena.

Čime su uslovljene specifičnosti klime gradova? Zbog čega u gradovima u proseku padne više kiše u odnosu na njihovo okruženje, a vlažnost vazduha je niža? Stiže li proleće u grad ranije u odnosu na njegovo neposredno okruženje? Na koji način naučnici doprinose tome da gradovi postanu prijatnija mesta za život i da se ublaže efekti „urbanih toplih ostrva"? Na ova, ali i brojna druga pitanja odgovore donose prof. dr Vladimir Đurđević i doc. dr Ivan Simić.

Prof. Momčilo B. Đorđević, u redovnoj rubrici, donosi zanimljivosti iz sveta medicine.

Autor emisije: Tomica Mišljenović   

 

 

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво