Читај ми!

Klavirski koncert Sofije Gubajduline

U današnjem Autogramu urednica Gorica Pilipović predstavlja Koncert za klavir i kamerni orkestar pod nazivom Introitus izuzetne ruske kompozitorke Sofije Gubajduline.

Kod ove autorke često se dešava da upravo naslov kompozicije sažima njeno celokupno značenje i sadržinu. Tako jedini klavirski koncert Gubajduline nosi naslov pozajmljen iz crkvene muzike - introitus. Kao što znamo, to je uvodni deo mise, početak bogosluženja. Zanimljivo je da dve godine kasnije, 1980, nastaje i violinski koncert Gubajduline koji pak ima naslov Ofertorijum, to je deo mise u kojem se iznose votivni darovi - hleb i vino za pričest.

"Moj klavirski koncert zapravo uopšte nije tipični koncert", kaže kompozitorka, „neko bi možda rekao da uopšte i ne pripada tom žanru. Klavirski part je potpuno meditativan, potpuno lišen virtuoznosti. Sve je zamišljeno da zvuči u najtišoj dinamici. Ne želim virtuozitet, ne želim izvođačku samouverenost, ne želim glasne akorde. Moj solista treba da ponire u dubine zvučanja, da ih sluša i poziva druge da slušaju."

 

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво