Читај ми!

Meka moć sporta

Gosti: Uroš Mitrović i Zoran Avramović

Kada je u pitanju porast globalnog uticaja sporta na šira društvena zbivanja, nedovoljno je reći da su za to zaslužni „samo" njegova masovna popularnost, sveprisutnost u medijima i novac.

Danas već može govoriti o sportskoj diplomatiji i strateškoj upotrebi sporta u međunarodnim odnosima kao relativno novom globalnom fenomenu koji unapređuje tzv. meku moć država.

Upravo na primeru Srbije najbolje se može videti koliko su naši sportisti u prethodnih nekoliko decenija na pozitivan način menjali sliku o Srbiji u svetu - košarkaši i odbojkaši u drugoj polovini devedesetih, ili teniseri i vaterpolisti u prethodnih desetak godina.Činjenica da se u sportu vrti ogroman novac pogoduje i sve većoj isprepletenosti krupnog kapitala, politike i samog sporta.

U današnje vreme, nastankom multipolarnog poretka, uloga sporta i sportske diplomatije postaje sve važniji faktor u redistribuciji političke i ekonomske moći u svetu.

Ali, uspeh u sportu je u 21. veku počeo da se meri visinom zarade i stanjem na računu sportiste, umesto trofejima.

Danas je sport postao nezamisliv bez marketinga. Na svakom sportskom događaju učesnici nose opremu poznatih brendova, a na stadionima i u sportskim halama gledaoci su bombardovani reklamama.

Nacionalni ponos i promocija patriotizma na terenima širom sveta neizostavni su deo sportskih manifestacija.

O uticaju sporta na međunarodne odnose, o mekoj moći država kroz promociju nacionalnih sportova govore: doc. dr Uroš Mitrović sa Fakulteta za sport Univerziteta „Union - Nikola Tesla" i kolumnista nedeljnika Vreme i Zoran Avramović, stručnjak za marketing i komunikacije, glavni urednik Zvezdine revije i savetnik za marketing Evropske odbojkaške konfederacije.

Autor Dušanka Petrović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво