Ruska meka moć

Novi koncept

Poznato je da se moć u politici lako oseti, ali teško definiše. Meka moć podjednako je kompleksna i teško uhvatljiva, ali je u globalizovanom svetu sve vidljivija. Pred kraj prošlog veka harvardski profesor Džozef Naj opisao ju je kao sposobnost efektivnog uticaja u međunarodnim odnosima, uglavnom kroz kulturu, vrednosti i ideologiju.

Osobina da privlači, osvaja i pridobija, meku moć je visoko rangirala u međunarodnim političkim strategijama svih velikih država. Otuda je odmeravanje velikih na terenu meke moći postalo podjednako važno i za male države.

U Moskvi je nedavno najavljena promena na vrhu Ruske saradnje (Rossotrudničestvo), institucije koja koordinira i podržava rad svih proruskih kulturnih, humanitarnih i nevladinih organizacija u svetu. Jevgenij Primakov, koji je već viđen kao novi čovek na čelu te institucije, smatra da ruska meka moć nije na zadovoljavajućem nivou i da, pored diplomatskih i vojnih pobeda po svetu, treba osvajati srca i umove ljudi. 

Da li je ovo najava novog koncepta ruske meke moći, sa kakvim planom i mogućim efektima po naš region za Rečeno i prećutano govore iskusni diplomata Duško Lopandić i naučni saradnik Instituta za evropske studije Stevan Gajić.

Autor emisije je Radovan Pantović.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се