Hipokratija

Da li smo žrtve zabluda o kancerogenim efektima zračenja kojima smo izloženi u svakodnevnom životu pa i tokom medicinskih pregleda skupim aparatima?

Gost današnje Hipokratije je gospodin Ljubomir Kurij, medicinski fizičar u Nacionalnom centru za gama nož, Kliničkog centra Srbije.

Strah od radioaktivnog zračenja zasnovan je na istorijskoj istini, realan je i duboko je ukorenjen u svesti ljudi. Dvostruka nobelovka Marija Sklodovska Kiri umrla je 1934. godine od leukemije prouzrokovane zračenjem radijuma koji je otkrila u svojoj laboratoriji. Poslednje dve generacije ljudi, dobro se sećaju 26. aprila 1968. i katastrofe u Černobilu, radiokativnog zračnja i njegovih smrtonosnih posledica. U nekoliko prošlih decenija nije se mnogo znalo o dugoročnim efektima zračenja i nauka nije mogla dati neke pouzdane informacije koje bi delovale umirujuće na javnost. Zbog opšte zabrinutosti javnosti, uglavnom opravdane, ali ponekad i preterane, nametnute su stroge mere za zaštitu ljudi od štetnog dejstva zračenja čiji su izvori medicinski ili industrijski aparati sa jonizujućim zračenjem, ili pak posebna oprema i radioaktivne materije.

Danas se u medicinskim krugovima sve češće govori o preteranom korišćenju dragocenih dijagnostičkih aparata, koji nažalost emituju kancerogeno jonizujuće zračenje čiji se efekti vide tek posle više godina od završenog pregleda. To je neprijatna realnost o kojoj se malo govori za razliku od izmišljenih kancerogenog zračenja mobilnih telefona i njihovih relejnih antena. 

O kosmičkom, tzv. pozadinskom zračenju, koje je neizbežno i neškodljivo, kao i o ostalim vrstama zračenja koja se koriste u mediiicinske i industrijske svrhe, govoriće naš uvaženi gost, čiji je životni poziv proračun doza zračenja korišćenih u terapijske svrhe, naračito u Nacionalnom centru za gama nož u KCS.

Emisiju priprema i vodi Momčilo B. Đorđević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво