Vreme muzike

Šarl Keklen

 

„Njegovo otmeno i lepo lice, okruženo lelujavom bradom koja svakome upada u oči, okrunjeno kosom koja nalikuje nebeskim oblacima - ima sve odlike mudraca. Ovi spoljašnji znaci vide se i iznutra. Mudar čovek, duboko human, strastven, iskren, žestok u ljubavi prema slobodi i nezavisnosti, ali istovremeno sklon disciplini i preciznosti. Radoznao za sve vrste izražavanja kreativnog, čak i one najudaljenije od njegovih sklonosti i ukusa. Poštuje mišljenje i koncepte svojih savremenika, koji, čak i kada prema njemu gaje rezerve, uvek smatraju da je interesantan, spreman za raspravu, ljubazan i iskren".

Ovim rečima je 1940. godine kompozitor Anri Soge opisao svog kolegu Šarla Keklena (1867-1950). Soge je bio jedan od mnogih velikana francuske muzike 20. veka koji su Keklena izuzetno poštovali. Isto mišljenje imali su i Fore, Debisi, Ravel, Sati, Dipark. Pa ipak, Keklen je za života bio skrajnut jer šira publika nije mogla da dopre do prefinjenog autorskog rukopisa ovog kompozitora. Za popularnost je bio potreban kraj prošlog veka, vreme postmoderne i sklonost ka umu otvorenom za najrazličitije stilove i tehnike.

U današnjem VREMENU MUZIKE tražimo odgovor na pitanje šta je sve uticalo da Keklen u svom vremenu bude na margini, a u 21. veku postane jedna od najintrigantnijih muzičkih ličnosti.

 

Autor emisije je Ivana Komadina.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво