Riznica

MILENA PAVLOVIĆ - BARILI

 

Srpska slikarka i jedna od najinteresantnijih ličnosti umetničke Evrope između dva rata Milena Pavlović-Barili (Požarevac, 5.novembar 1909. - Njujork, 6.mart 1945. godine) rođena u braku dva umetnika, dve jake i samosvojne ličnosti. Majka, Danica Pavlović-Barili, kćerka uglednog i bogatog trgovca, po ženskoj liniji praunuka Save Karađorđević, udate Ristić, najstarije Karađorđeve sestre, studira muziku, klavir i pevanje na konzervatorijumu u Minhenu gde i upoznaje Bruna Barilija, poznatog italijanskog kompozitora, kritičara, pesnika, putopisca (pisac je i memoarskog proznog dela "Srpski ratovi") iz čuvene aristokratske, umetničke parmske porodice. Sa ranim razvodom Mileninih roditelja počinju i njena stalna putovanja. Srbija-Italija, boravak u internatu u Gracu, život sa majkom na dvoru Karađorđevića u Beogradu, gradu gde pohađa Umetničku školu Bete Vukanović, odlazak za Minhen gde upisuje slikarsku akademiju, prvo kod Huga fon Habermena, a ubrzo prelazi, kod mnogo poznatijeg profesora, Franca fon Štuka. Iz Minhena, sa majkom, odlazi u Pariz.

Putovanja se nastavljaju-Italija, Španija, London, ponovo Pariz, gde živi i stvara do 1939. godine da bi se avgusta te godine uputila za Njujork, gde ostaje sve do svoje prerane smrti, 6. marta 1945. godine. Za života Milena Pavlović-Barili je uradila preko 300 radova, kao i veliki broj skica i crteža. Njena dela čuvaju se u Galeriji Milena Pavlović-Barili u Požarevcu, Muzeju savremene umetnosti i Narodnom muzeju u Beogradu, kao i u mnogim svetskim muzejima i privatnim zbirkama.

U današnjoj Riznici o slikarki Mileni Pavlović-Barili, njenom životu i okolnostima koje su na njega uticale, kako je izrastala jedna od najinteresantnijih ličnosti umetničke Evrope, između dva rata, a od 1939. godine i Amerike, kada prelazi u Njujork i tamo gradi karijeru koja je polako pozicionira u umetničkom svetu , lišava materijalnih muka i donosi zavidnu dobit, do iznenadne smrti, u 36. godini života, razgovaramo sa književnicom Mirjanom Mitrović, autorkom romana "Autoportret sa Milenom".

Autor i voditelj: Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво