Riznica

Sto godina srpske Vojvodine

Prisajedinjenje delova Vojvodine Kraljevini Srbije počelo je priključenjem Srema 24. novembra 1918. godine u Rumi gde je održan veliki zbor (oko 700 ljudi) izaslanika narodnih veća, koji je sazvao Žarko Miladinović, predsednik Narodnog veća u Rumi. Dan kasnije, 25.novembra 1918. godine u Novom Sadu, na Velikoj narodnoj skupštini, koja je imala 757 učesnika, među kojima je bilo i sedam poslanica, Srbi, Bunjevci, Slovaci i drugi Sloveni, proglasili su prisajedinjenje Bačke, Banata i Baranje, Kraljevini Srbije. Pre nego što će proglasiti rezoluciju, koju treba da usvoji Skupština, Jaša Tomić se kraćim govorom obraća istorijskom skupu: "Kosovski mučenici. Sretno vam Oslobođenje!... Mi nismo sami. Zar može biti, a da vi ne vidite, kako se u ovoj dvorani nalazi i srpska petstogodišnja istorija, do sada tužna, a sada ozarena i nasmejana... Ako pitamo srce, kazaće, učinili ste po meni, ako pitamo pamet, i ona će nam to kazati".

Gost ovonedeljne Riznice je dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine u Novom Sadu, u okviru koga se od 25. novembra otvara Muzej prisajedinjenja u kome će se na jednom mestu naći knjige, fotografije, slike i druga svedočanstva o viševekovnoj borbi Srba za opstanak na ovim prostorima, u moćnom austrougarskom carstvu.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво