Čekajući vetar

Ekološki magazin

Sudeći po nezvaničnim pričama i napisima u medijima, jednog jutra ćemo se probuditi, a sva voda koju nam je priroda dala - uključujući i kišnicu, biće nečija. Nekog gadnog bogataša, tajkuna, ko zna odakle. Da li to može baš tako? Može, ako se koristi model iz Bolivije. Oni su stvarno sve prodali, ali to je naknadno plaćeno decenijom sukoba i nemira, pa se orvelovska saga završila vraćanjem na prethodno stanje. Koji modeli privatizacije vode postoje; zašto je važno praviti razliku između bogatstva, resursa i proizvoda; šta može, a šta nikako ne može da se primeni u Srbiji - o tome govori dr Ratko Bajčetić, potpredsednik Zelene stranke.

Elektrotehnička škola "Rade Končar" ima solarne panele na krovu, a đaci postavljaju LED osvetljenje po kabinetima. Šta su još naučili na Sekciji za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije? Gosti emisije su đaci i njihov nastavnik Aleksandar Savić, autor nastavnog plana za predmet Obnovljivi izvori energije, koji se od 2010. izučava u svim elektrotehničkim školama u Srbiji, u okviru obrazovnog profila elektrotehničar energetike.

Godinama bespomoćno gledajući kako se beton širi centrom grada, nekoliko ljudi je odlučilo da posade jedno drvo, to snime, postave na YouTube i pozovu građane da im se pridruže. Tako je prošle godine nastalo Udruženje "Šuma peva". Od tada, broj posađenog drveća je znatno porastao - ne onoliko koliko su oni želeli i bili spremni da ulože, jer je procedura za dobijanje dozvole za sadnju komplikovana, pa i "maglovita". Zato svojim akcijama mogu da obraduju đake i mališane iz beogradskih vrtića, koji učestvuju u sadnji, a neki od njih pevaju drveću da poraste više i lepše. Gošća emisije je Tea Nikolić.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво