Stepenik

Kada neko za sebe kaže da je Rom to je izjava o njegovom etničkom nasleđu, kada kaže da je Ciganin to može da znači da je nomad, putujući muzičar ili prosjak. Ali to može da predpostavi i mnoga druga obeležja, neka su uvredljiva, neka šarmantna, a većina ih je u suštini netačna!

Knjiga "Seksualnost Cigana", O intimnosti: romska i autsajderska perspektiva - koju je priredio Džad Nirenberg (Izdavač: Rekonstrukcija Ženski fond) pripada veoma retkima iz svoje oblasti. Njene autorke i autori su romski i ne-romski aktivisti, visokoobrazovani i ljudi sa ulice. Kao ključni doprinos ovog istraživanja izdvaja se tema stereotipa - odakle dolaze i zašto istrajavaju.

Ovo nije prva knjiga koja govori kako se državne politike odnose prema seksualnosti i reproduktivnom zdravlju Romkinja, ali je prva koja to povezuje sa porodičnim životom i širim miljeom evropske kulturne istorije.

Za emisiju Stepenik govore: Đurđica Ergić, prof. srpskog jezika i književnosti, aktivistkinja romskog ženskog centra "Bibija" i Radoslava Aralica, prof. filozofije, i aktivistkinja ženskog edukativnog centra u Zrenjaninu.

Autorka emisije Marijana Radulović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара