Читај ми!

Njeno veličanstvo - bundeva

Ako istražujete kakva je to biljka bundeva naći ćete mnogo toga. Evo da krenemo od imena: tikva, tikvica, dulek, misirača, bela bundeva, ludaja, bela buca, budimka, muskatna tikva, sudovnjača, dudanja, žuta tikva ili, ako vam je zgodnije na latinskom porodica Cucurbitaceae, sve su to nazivi za različite vrste ove veličanstvene biljke. Pored izuzetne hranljivosti, i naravno raznovrsne jestivosti – od bundeve se pravi hiljadu vrsta jela. Tikve, išarane ljudskom rukom ili prirodno, predstavljaju lep ukras u našim domovima.

Bundeva je biljka od koje se ništa ne baca. Bukvalno. Na ovaj ili onaj način sve se koristi, bez ostatka. Mesnati deo ploda se najčešće upotrebljava kao hrana za ljude i stoku i izuzetno je bogat korisnim sastojcima. Seme se takođe koristi u ishrani, samo što je, za razliku od samog ploda, energetski mnogo bogatije, čak i 20 puta. Verovatno da ne postoji osoba koja nije grickala bele semenke. Zarazna zanimacija. Iz semena može da se cedi i ulje, najbolje hladnim postupkom, jer je tada ulje najhranljivije i lekovito.

U Vojvodini ona je nezaobilazni motiv i obeležje načina života i tradicije (pored gusana, kulena i somborskog sira). Neki gradovi, poput Kikinde, je uzimaju za svoj simbol, a svima nam je poznat i onaj Lala koji stoji na velikoj ludaji, kao na vidikovcu, zagledan negde daleko u ravnicu. Kikinđani tikvu ludaju smatraju toliko važnom da su joj posvetili čitav praznik, Dane ludaje, koji se priprema skoro čitave godine i slavi kao veliki vašar.

I ova naša priča o bundevi - ludaji, kako je zovu u Vojvodini, ispričana je Elizabeti Arsenović I Mirjani Nikić baš u Kikindi, u razgovoru sa ljudima koji se brinu o procesu ozvaničenja njihove ludaje kao brenda, to jest, proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом