Talasanje - Šetnja

31. oktobar je svetski dan štednje, svetski dan Crnog mora, veliki pravoslavni hrišćanski praznik i slava mnogih porodica, Sveti Luka, ali i Noć veštica, stari keltski praznik, ali i vrlo moderna, mahom američka, tradicija čija popularnost raste širom sveta, pa i u zemljama Istočne Evrope, u našem regionu i zemlji.

Gotovo svi klubovi u Beogradu imaju program posebno pripremljen za večerašnju noć, a sigurno će tako biti i u ostalim većim centrima. Šta je to toliko privlačno kod praznika Noći veštica - prilika da se kostimiramo, da za jednu noć budemo ono što nismo, da se poigramo sa onim čega se obično bojimo i tako odbranimo od strahova (veštice, vukodlaci, dželati, babaroge i ostalo čime su nas plašili...) ili - kako neki misle, posrtanje pod uticajima Zapada i tamošnje tradicije ili čak politike koja globalno ne želi da prestane da širi svoj uticaj. Gošca u studiju biće dr Vesna Marjanović, etnolog.

U "Šetnji" ćemo vas povesti i na sinoć otvorenu izložbu "Klimt u Beogradu" u galeriji "Progres" u Knez - Mihailovoj ulici, koja će publici u našoj prestonici predstaviti visokokvalitetne reprodukcije šesnaest platana čuvenog austrijskog slikara, a povodom 150 godina od njegovog rođenja.

A zatim idemo u potkopaonički kraj, u okolinu Brzeća, gde je naš dopisnik Zoran Žeravčić zabeležio razgovor sa jednim od poslednjih ovčara, sedamdesetdvogodišnjim Tomom Dobrodolcem.

Urednik i voditelj Elizabeta Arsenović.

Radio Beograd 1, 10.05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво