недеља, 25.08.2024, 10:05 -> 21:29
štampajRepriza
Leskovački roštilj, jedan jedini - nema drugog, nema drugde
Leskovački roštilj, jedinstven i prepoznatljiv (ime je pod zaštitom), tema je naše emisije snimljene i emitovane prvi put 2011. godine.
Da bi bio pravi, ovaj roštilja zahteva veliko majstorstvo, od izbora mesa do izbora drva na kojem se peče, a o tome malo znamo. Sve što se tiče njegove izrade ima striktna pravila, pri čemu je, kažu majstori, vatra najvažniji faktor.
Roštilj, inače, kao način pripreme mesa potiče sa Kavkaza, a u Leskovac je stigao preko Turske, Grčke i Makedonije. Pa iz Leskovca u ostale krajeve naše zemlje...
Priču o leskovačkom roštilju kazivao nam je Dragan Petrović, poznatiji kao Gaga Roštilj, koji se ovim poslom, u trenutku snimanja emisije, bavio punih 25 godina.
Roštilj konzumirale i emisiju uredile - Mirjana Nikić i Elizabeta Arsenović
Коментари