Povišen ton

Socijalna preduzeća u Srbiji

U Srbiji ima oko 1200 socijalnih preduzeća. Takva preduzeća imaju vrlo jasnu društvenu i javnu svrhu, pružaju socijalne usluge ugroženim kategorijama stanovništva, doprinose lokalnom razvoju, zaštiti životne sredine a ostvareni profit reinvestiraju u ostvarivanje nekog socijalnog cilja. Ono što je izuzetno značajno je da ovakva preduzeća upošljavaju ljude koji inače ne bi imali gotovo nikakvu šansu da dođu do posla a to su takozvane teže zapošljive kategorije ljudi. Najčešće su osnovana kao zadruge ili udruženja građana ali je teško precizno reći u kom sve obliku mogu da budu osnovana i kakav je njihov koncept jer još uvek ne postoji zakon koji reguliše ovu materiju.
O ideji socijalnog preduzetništva, trenutnom funkcionisanju socijalnih preduzeća i zakonskoj regulativi razgovarali smo sa Sanjom Gavranović iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Igorom Kojićem iz Inicijative za razvoj i saradnju - Mreža socijalnog preduzetništva a svoja iskustva sa ovakvim preduzećima podeliće Sanida Klarić, osnivač preduzeća Bio Idea, Miroljub Nikolić iz Udruženja građana Caritas iz Šapca i Anica Spasov iz Udruženja Naša kuća.
U drugom satu emisije čućete šta očekuje posetioce Novogodišnjih svečanosti i Noći kupovine u Temerinu 22 i 23. decembra. Svetlani Ceci Bojković, glumici koja je ostvarila veliki broj uloga u pozorištu, na filmu i na televiziji čestitaćemo rođendan današnjim izdanjem rubrike "Datum, vreme, mesto".

Emisiju uređuje i vodi Ivana Vesić.

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво