недеља, 25.05.2025, 14:40 -> 14:44
Извор: РТС, draxe.com
Najčešće greške koje pravimo tokom roštiljanja
Za mnoge, nema ničeg lepšeg od okupljanja porodice i prijatelja na vikend uz roštiljanje po prolećnom vremenu. Međutim, pre nego što počnete sa boravkom na otvorenom uz ukusne specijalitete, pazite na greške pri roštiljanju.

Greške pri roštiljanju mogu biti uzrok specifičnih zdravstvenih rizika, uključujući izlaganje visokim nivoima jedinjenja koja izazivaju rak poput heterocikličnih amina (NSA). Oni se formiraju u mišićnom tkivu mesa tokom izlaganja na visokoj temperaturi kao što je proces pečenja na roštilju.
Iako su tesno povezane sa rakom želuca i debelog creva, NSA takođe oštećuju DNK i povezane su sa povećanim rizikom od raka dojke, jetre, pluća, prostate i kože.
Srećom, postoje relativno jednostavni načini da se zaštitite od NSA i kancerogenih efekata koje mogu imati namirnice sa roštilja i i koje bi mogle da ugroze vaše zdravlje.
Marinada
Ako pravilno marinirate meso, možete drastično smanjiti nivoe jedinjenja koja izazivaju kancer, a koja se stvaraju tokom roštiljanja.
Međutim, pročitajte sastojke većine marinada koje se kupuju u prodavnici i verovatno ćete videti da mnogi proizvodi sadrže šećer ili kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze, a to su dva problematična sastojka koja zapravo čine meso sa roštilja rizičnijim.
Umesto gustih kupovnih marinada, odlučite se za ređe, laganije marinade na bazi sirćeta ili limunovog soka bogate biljem i začinima, uključujući ruzmarin koji neutrališe kancerogene elemente.
U eksperimentu Centra za istraživanje raka na Havajima istraživači su otkrili su da je terijaki marinada dovela do smanjenja kancerogenih jedinjenja za 67 odsto. Marinada koja sadrži kurkumu i beli luk smanjila je HCA za 50 procenata.
Budite oprezni i prema korišćenju slatkih marinada jer one mogu takođe uvećati nivo NSA.
Ohrabrujuća je međutim činjenica da je Američki institut za istraživanje raka otkrio da korišćenje zdravih recepata za marinade zapravo može značajno smanjiti nivoe NSA.
Domaće meso proverenog kvaliteta
Služba za bezbednost i inspekciju hrane Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država tokom provera mesa iz slobodne prodaje, u nekim slučajevima utvrđuje prisustvo lekova poput ivermektina, fluniksina, penicilina i ciprofloksacina u nivoima koji krše važeće propise.
Neki od tih lekova su povezani sa neurološkim uticajima, alergijskim reakcijama i oštećenjem bubrega kod ljudi. Izlaganje ovih lekova u mesu visokim temperaturama ih ne neutrališe uvek i, u nekim slučajevima, može obrok učiniti štetnim po zdravlje.
Ako pečete meso na roštilju, birajte organske opcije Naravno, možete izabrati i organsko povrće koje služite za roštilj.
Aluminijumska folija
Obavijanje krompira ribe u aluminijumsku foliju sa malo putera je brz i jednostavan način spremanja hrane na roštilju. Problem je što je pokazano da aluminijumska folija može da ispušta aluminijum kada je izložena visokim temperaturama.
To je zabrinjavajuće, jer postoji veza između aluminijuma i slučajeva demencije.
Studija iz 2011. godine objavljena u Međunarodnom časopisu za elektrohemijske nauke takođe je otkrila da izlaganje hrane u aluminijumskoj foliji toploti izaziva ispuštanje aluminijuma u nivoima koje bi Svetska zdravstvena organizacija smatrala neprihvatljivim.
Premazi
Premazi za rešetke, ploče, tiganje i druge podloge za roštilj, su primamljivi jer mogu učiniti njihovo čišćenje lakšim. Problem je što su perfluorooktanske hemikalije i srodna jedinjenja koja se obično nalaze u (na) posuđu sa nelepljivim premazom povezana sa gojaznošću, abnormalnim nivoima hormona štitne žlezde i toksičnošću za mozak, jetru, prostatu i bubrege.
Iako će možda biti potrebno više truda tokom čišćenja, preskočite dodatke za roštiljanje sa premazom i umesto njih koristite one bez hemijskih premaza.
Prethodno skuvajte meso
Američki institut za istraživanje raka preporučuje prethodno kuvanje mesa pre nego što ga stavite na roštilj. Ovo pomaže u smanjenju „curenja“ na roštilju, koje se pretvara u dim pun kancerogenih policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAU).
Imajte na umu da delimično kuvanje mesa, a zatim prebacivanje na prethodno zagrejani roštilj pomaže u smanjenju nivoa problematičnih jedinjenja.
Коментари