Kako prirodnim bojama da ofarbate jaja u maslinasto zelenu boju
Zahvaljujući bogatim bojama začina i povrća uskršnja jaja možemo ofarbati najrazličitijim prirodnim bojama. Tako od lukovine dobijamo braon-bordo jaja, a od crvenog kupusa plava. A kako dobiti maslinasto zelenu boju?

Začin kurkuma, koji se u prodavnicama može kupiti i po ceni od oko 150 dinara, bela jaja farba u žutu boju. Ako tu žutu boju pomešate sa plavom, na primer od kesica čaja od hibiskusa, dobićete maslinasto zelenu.
Jaja koja koristite kako bi ih ofarbali prirodnim bojama trebalo bi da budu bela, osim ako ih farbate u lukovini. Ako ne možete da nađete bela jaja, možete ih izbeliti tako što ćete ih kuvati u mešavini vode i sirćeta.
Žig možete skinuti tako što ćete ih prebrisati vatom natopljenom sirćetnom kiselinom.
Ako su vam jaja stajala u frižideru, izvadite ih nekoliko sati pre kuvanja, kako biste sprečili pucanje.
U litarsku šerpu stavite šest jaja i prelijte ih vodom, dodajte soli, kašiku kurkume i četiri kesice čaja od hibiskusa. Od trenutka kada provri voda, kuvajte ih još dvadesetak minuta.
Nakon toga ih pomerite sa ringle i ostavite da stoje u vodi. Jaja će tada još biti bela, ali ako ih ostavite preko noći postaće maslinasto zelena kao na slici. Ako želite svetlija jaja, ranije ih izvadite iz vode.
Kada se osuše, prebrišite ih nauljanom vatom, kako bi dobila sjaj.
Коментари