Читај ми!

Pariz okupirale stenice – Francuzi smišljaju kako da ih se otarase pre Olimpijskih igara

Dok se Francuska priprema za Olimpijske igre, koje će u ovoj evropskoj državi biti održane sledećeg leta, vlasti u Parizu upozoravaju da se hitno nešto mora preduzeti protiv stenica. Poslednjih nedelja, ove dosadne bube primećene su čak i u metrou i bioskopima.

Sa problemom stenica, poslednjih nekoliko godina, suočava se čitava Francuska, a kako pokazuju poslednji izveštaji u glavnom gradu je prava najezda. Dosadne bube primećene su u kućama, bioskopima, bolnicama, vozovima i prostorijama metroa, zbog čega je za rešenjem problema primoran da traga i ministar saobraćaja kako bi zaštitio putnike.

Sledeće nedelje ću okupiti prevoznike kako bih pružio informacije o preduzetim akcijama i kako bismo zajednički delovali u interesu putnika“, objavio je Kleman Bon na Iksu [bivšem Tviteru].

Objava ministra Bona usledila je dan nakon što je Emanuel Gregoar, zamenik gradonačelnika Pariza, napisao pismo u ime Gradske skupštine pozivajući premijerku Elizabet Born da reaguje na problem „pošasti“.

Stenice su problem javnog zdravlja i treba ih prijaviti kao takve. Država mora hitno da okupi sve nadležne službe kako bi donela akcioni plan koji odgovara razmeri ove pošasti, jer se cela Francuska priprema da bude domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2024. godine“, poručio je Gregoar u pismu.

Razmere problema u Parizu su tolike da je Gregoar rekao za Franceinfo da bi plan za zaštitu od stenica trebalo da bude uključen u ugovore o osiguranju kuća i stanova.

Prema njegovim rečima, na taj način bi moglo da se pomogne građanima koji su otkrili u svojim domovima stenice, a zabrinuti su zbog visoke cene borbe sa ovim štetočinama.

Gregoar je naglasio da grad traži od Vlade da organizuje sastanke na kojima bi se razmatrali hitni koraci za kontrolu štetočina.

Dosadne bube dospele su u žižu javnosti nakon incidenta krajem avgusta, kada je korisnica Tvitera objavila fotografije na kojima se, kako je navela, vide reakcije na njenom telu zbog stenica koje su je ujele dok je sedela u pariskom bioskopu.

Bioskop je 4. septembra izdao saopštenje u kojem se izvinjava posetiocima, dodajući da se uvode hitne mere borbe protiv insekata.

Međutim, situacija u francuskoj prestonici ne da se nije popravila već građani ističu da je sve gore. Korisnici društvenih medija objavljuju snimke insekata koji puze unaokolo po vozovima i pariskom metrou, a stenica ima i na aerodromu „Šarl de Gol“.

Ministarstvo za energetsku tranziciju Francuske navodi na svojoj veb-stranici da je broj stenica u zemlji u porastu, verovatno, zbog međunarodnih putovanja i otpornosti na insekticide.

петак, 21. јун 2024.
35° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије