Читај ми!

Najsavremeniji lekovi protiv multiple skleroze dostupniji pacijentima i u regionalnim centrima

U Srbiji sa multiplom sklerozom, teškom neurološkom bolešću nepredvidivog toka, živi više od 9.000 ljudi. U vreme pandemije, unapređeno je njihovo lečenje.

Multipla skleroza je bolest koja se najčešće javlja kod mladih u punoj snazi - između dvadesete i četrdesete godine, češće kod žena.

Povećan je broj pacijenata koji dobijaju terapiju o trošku države. Povećan je i broj pacijenata koji dobijaju najsavremeniju terapiju.

„Broj osoba sa multiplom sklerozom, i koji se danas leče lekovima koji modifikuju prirodan tok bolesti je zaista drastično povećan. Mi smo do 2019. godine, odnosno početka 2020, kada se desila nova promena i javna nabavka, kada je broj značajno povećan, je lečeno bilo svega 12 posto pacijenata. Od početka 2020, lečeno je 2.500, što znači oko 25 posto, a najnovijom javnom nabavkom ove godine, taj broj je povećan na negde 35 posto osoba sa multiplom sklerozom", rekla je prof. dr Jelena Drulović, neurolog Kliničkog centra Srbije.

Od tog broja se, kako navodi dr Drulović, najnovijim lekovima za lečenje ove bolesti leči oko četvrtina bolesnika što je, kako kaže - savršen broj, i veliki pomak.

Dodaje da su u toku razgovori sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, o tome da se omogući da se lekovi ne dobijaju samo u četiri univerzitetska centra, već i u regionalnim centrima, sekundarnim centrima, na neurološkim odeljenjima.

„To će za pacijente zaista biti veliko olakšanje, jer neće morati da putuju do univerzitetskih centara, i mi se nadamo do će se do kraja ove godine to dogoditi", rekla je prof. dr Drulović.

Tokom leta, pacijenti su uključeni u najsavremeniju terapiju.

„U ovom periodu, njih 50 je dobilo najnovije lekove, i to se kontinuirano dešava na mesečnom nivou, i to je zaista jedan ogroman pomak", dodaje prof. Drulović.

Reč je o terapiji koja je efikasnija i omogućava pacijentima da im kvalitet života bude značajno poboljšan.

Dr Drulović savetuje pacijentima obolelim od multiple skleroze da se vakcinišu bilo kojom od dostupnih vakcina protiv kovida, i dodaje da oni to i prihvataju.

Na prvom mestu stručnjaka je bolje zdravlje 2,8 miliona obolelih od multiple skleroze, širom sveta. Za to se zalaže globalna inicijativa „Zdravlje mozga", kojoj se pridružila i naša zemlja.

„Što duže odlažemo lečenje ovih pacijenata, veća je šteta, i veća mogućnost da će se razviti neka vrsta onesposobljenosti. Glavne poruke inciijative su: rana dijagnoza, rano lečenje, rana najsaveremenija terapija. Sada smo u mogućnosti da preveniramo pogoršanje bolesti", kaže prof. dr Gevin Đovani, neurolog iz Londona. 

„Želimo da sve naše kolege neurolozi, u zdravstvenim centrima u Srbiji, se uključe, ja sam sigurna da će to tako i biti, i to će biti značajan pomak u tretmanu za sve naše pacijente", kaže prof. Drulović.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво